Cégvilág

Ötmilliárdos mentőöv

A felszámolás alatt álló Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről döntött a kormány 5 milliárd forint egyszeri átcsoportosításával a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint.

Az érintettek nyolc év után juthatnak hozzá a pénzükhöz, miután a szegedi központú építőipari vállalkozás 2009. április 18-án fizetésképtelenné vált, majd az eredménytelen csődeljárás után a bíróság 2010. augusztus 13-án elrendelte a cég felszámolását. A határidőn belül 490 hitelező 5,87 milliárd forint igényt jelentett be.

Több mint ötven kifizetetlen alvállalkozó már be is nyújtotta igényét a kárrendezésre – erről a múlt héten Szabó Bálint, az alvállalkozók egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Kiemelte, hogy a szükséges dokumentumok benyújtása után, a hónap második felében akár ki is fizethetik az alvállalkozókat. A cégek közül 106 működik még ma is, Szabó Bálint becslése szerint a kárrendezésükre mintegy 3 milliárd forint állami forrás szükséges. Tehát valószínűleg nem merítik ki az 5 milliárdos keretet.

Az igénybejelentések az ország bármelyik kormányablakában benyújthatók március 31-ig – ezt már Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja ismertette.

A méltányosságon alapuló kárrendezésben azok a mikro-, kis- és középvállalkozások részesülhetnek, amelyeknek az építőipari cég felszámolási eljárásában nyilvántartásba vett vagy a felszámoló által igazoltan behajthatatlan követelésük, a büntetőeljárásban bejelentett polgári jogi igényük vagy olyan követelésük van, melynek érvényesítése érdekében polgári eljárás folyik. Nem jogosult a kárrendezésre a Szeviép Zrt. kapcsolt vállalkozása, valamint pénzügyi intézmény és pénzforgalmi szolgáltató. A kárrendezés maximális mértéke a csekély összegű támogatásokra vonatkozó uniós rendelet alapján nem haladhatja meg a 200 ezer, közúti árufuvarozást végző vállalkozás esetében pedig a 100 ezer eurót.

Csődbűntett történt

A Szeviép Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek, sportszervezeteknek.

 

csőd Szeviép Zrt. kárrendezés
Kapcsolódó cikkek