Cégvilág

Rétvári Bence: Indulnak a szűrőbuszok a kistelepülésekre is

Fontos, hogy „házhoz vigyük a szűréseket”, ezt szolgája az a tíz plusz tíz szűrőbusz is, amely a következő hetekben a magyar településeket járja – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára abból az alkalomból, hogy egy általános szűrőbusz Vácra érkezett.

Tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban – mondta Rétvári Bence, majd hozzáfűzte, hogy a mammográfiás szűrés azért is fontos, mert hiába ingyenes, az érintetteknek mindössze 40-50 százaléka megy el rá.

Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy azokon az 5000 fő alatti településeken is igénybe vehetők legyenek a szűrővizsgálatok, ahonnan az emberek nehezebben vagy kisebb hajlandósággal utaznak el különböző szűrésekre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Beszélt arról is, hogy az általános szűrőbuszon dietetikai és életmód-tanácsadással, valamint vércukor- és vérnyomásméréssel találkozhatnak az emberek. „Igyekszünk minél több helyen” szájüregi és bőrelváltozás-szűrést is ingyenesen biztosítani – mondta.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a vastagbél-vizsgálatok és -szűrések száma 2010 óta 74 ezerről 92 ezerre emelkedett, ami 25 százalékos javulást jelent. Hozzátette, hogy nemcsak a vizsgálatok száma emelkedett, hanem a minőségük is javult, az erre jutó finanszírozás a 2010-es 477 millió forintról 724 millió forintra emelkedett.

Urbán Edina, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a korán felismert betegségek könnyebben és jobban kezelhetők. Kifejtette, vannak olyan betegségek, amelyek a szűrésnél még tünetmentes fázisban derülhetnek ki.

Ilyen népbetegség a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amely „csendben károsítja” a szervezetet, s amikor már tünete van, megbetegít más szerveket is – jegyezte meg a szakember.

magas vérnyomás szűrőbusz dietetika mammográfiás vastagbélszűrés cukorbetegség Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek