Cégvilág

Sok még az öreg hűtő és mosógép

Látszik az állami háztartási gépcsereprogramok hatása a hazai készülékállományon, de továbbra is sok háztartás használ nyolc évnél idősegg mosógépet és hűtőszekrényt.

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata tavaly, ugyanakkor még mindig magas az idős készülékek aránya – mondta Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MW

A szakember ismertette: 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de legújabb felmérésük szerint 2017-re megtorpant ez a tendencia, amiben egyértelműen látható a csereprogramok kedvező hatása.

Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 év feletti, és csaknem 11 százaléka idősebb 19 évesnél. A mosógépek esetében több mint 45 százalék a nyolc év feletti, csaknem 33 százalék a 11 év feletti, és csaknem 10 százalék a 19 év feletti készülékek aránya.

A környezetterhelést tekintve a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális, az APPLiA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon melege programban a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatását.

háztartás mosogép hűtő energiatakarékosság háztartási gép
Kapcsolódó cikkek