Cégvilág

Svájcban javítaná renoméját a Kaspersky

Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítése érdekében, hogy az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

A Kaspersky Lab határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat és bíróságon támadta meg az Egyesült Államokban a szoftverének kormányzati használatára kimondott tilalmat.

Az amerikai tilalom csak az utolsó csepp volt a pohárban, de nem az egyetlen oka az adatközpont létrehozásáról szóló döntésnek – tájékoztatta a Kaspersky svájci terveiben járatos belső forrás a Reuters hírügynökséget.

Változóban a világ, balkanizációs és protekcionista folyamatok indultak meg - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy nem pusztán PR-akcióról van szó, hanem a cég teljes kutatás-fejlesztési infrastruktúrájának az átépítéséről.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab vezérigazgatója
Forrás: AFP

A Kaspersky szóvivője a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta az értesülést. A cég azonban közleményben jelentette ki, hogy

a működésünk áttekinthetővé tételére indított globális kezdeményezésünk keretében már a végső fázisába jutott az első Transparency Center létrehozása, amire Európában fog sor kerülni. Tisztában vagyunk vele, hogy a mind bonyolultabbá váló kiberfenyegetettség környezetében az egyre fokozódó geopolitikai feszültség közepette a felhasználók körében jogos kérdések merülnek fel, amelyeket kimerítően meg is kívánunk válaszolni.

A svájci adatközpont a Kaspersky Lab több tízmillió egyesült államokbeli és európai ügyfelének a számítógépein felfedezett vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd. A svájci központból a moszkvai központba csak a kódelemző szakemberek személyes figyelmét igénylő különösen problémás esetek kerülnek majd át.

A vírusgyanús fájloknak a tapasztalatok szerint 99,6 százaléka nem igényel emberi beavatkozást, feldolgozásukat az adatközpont számítógépei maguk is el tudják végezni. A szűrőn fennakadt anyagok viszont a svájci központ működésének az áttekintésére jogosult „harmadik személy” jóváhagyásával kerülnek majd át a moszkvai központba további elemzésre. Az ilyen anyagokat egyúttal tárolják és kérés esetén külső szakembereknek is rendelkezésére bocsátják vizsgálatra.

 

adatközpont Egyesült Államok Svájc Kaspersky Lab Orosz
Kapcsolódó cikkek