Cégvilág

Telítődéstől tart az acélszakma

Az Egyesült Államokban bevezetendő 25 százalékos acélvédővám hatásaira még akkor is készülnie kell a hazai acéliparnak, ha nem jelentős a közvetlen amerikai exportja – jelentette ki Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) igazgatója a Világgazdaságnak elküldött közleményében. Ebben a szakember rámutat, hogy az intézkedés következményei áttételesen a magyarországi szereplőket is érinthetik.

Az európai piacvesztés mellett ugyanis az a legnagyobb veszély, hogy az USA-ból kiszoruló acél jó eséllyel Európában keres magának piacot, felborítva az amúgy is érzékeny egyensúlyt. Épp ezért az egyesülés a napokban egyeztetett az esetleges amerikai döntés európai hatásairól és a lehetséges európai válaszlépésekről az európai acélipari szövetség, az EUROFER tagjaival.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A körvonalak és irányok már látszanak, és bízunk benne, hogy hamarosan a konkrét intézkedésekre is sor kerülhet

– mondta az MVAE vezetője. Móger Róbert a gyors és hatékony fellépést fontosnak nevezte, hisz az unió huszonegy országában mintegy ötszáz acélüzem működik, közvetlenül 320 ezer, közvetve 2,5 millió dolgozót foglalkoztatva. Az uniós országokból 2017-ben 4,9 millió tonna acélt exportáltak az Egyesült Államokba. (Nyilvános adatok szerint az ISD Dunaferr teljes árbevételéből az EU-n kívüli „egyéb export” ‒ amelyben nem tudni, hogy van-e amerikai – 2015-ben 3,45 százalékot, 2016-ban alig 0,57 százalékot tett ki.)

Az EUROFER közleményben ítélte el az amerikai elnök március 23-tól hatályos védővámdöntését, amely a szervezet szerint az USA és az EU gazdaságára nézve is káros, kontraproduktív. Ráadásul a döntés olyan helyzetben született, mikor az EU régóta tisztességes és megbízható beszállító az amerikai piacon, eladásai pedig nem minősülnek dömpingnek, és semmilyen módon nem fenyegetik az amerikai nemzetbiztonságot.

Axel Eggert, az EUROFER vezetője kijelentette, hogy az EU-nak készenléti óvintézkedésekkel kell reagálnia a „behozatali túlfeszültség” megakadályozására. Ehhez Móger Róbert hozzátette, hogy az MVAE mindent meg fog tenni, hogy az uniós acélszakmai szervezetekkel maximálisan kiálljon a hazai acélipar érdekeiért.

Az amerikai döntés határozatlan ideig vonatkozik majd a legtöbb félkész acéltermékre és hengerelt lapos acéltermékre, a legtöbb huzalra, rozsdamentes acélra, beton- és rúdacélra, elektrotechnikai acélra, sínre, táblalemezre és csőre.

Az MVAE tagvállalatai állítják elő a hazai nyersvas és acél, valamint a melegen hengerelt termékek 99,5 százalékát, mintegy kétmillió tonnás termelőkapacitással. A magyarországi acélipar hozzávetőleg hatezer főt foglalkoztat, közvetve pedig több tízezer dolgozónak ad munkát. Az egyesülés közleménye szerint a terület jó évet zárt 2017-ben a folyamatosan növekvő uniós keresletnek köszönhetően. Segített az is, hogy az EU meghozta a régóta várt piacvédelmi intézkedéseket, hatékonyabb szabályozást vezetve be a piacaira érkező importacélra.

Egyesült Államok acélgyártók acélipar védővám
Kapcsolódó cikkek