Cégvilág

Tőzsdén landol a dróngyártó

Megcélozza a tőzsdét a kínai DJI Technology, a világ legnagyobb dróngyártó társasága, előbb azonban még „felkészülésképpen” fél- és egymilliárd dollár közötti tőkebevonást hajt végre.

A vállalathoz közeli források szerint erre az egyes szakterületeknél – mint a mezőgazdaság, az energetika, az építőipar és a vezetékes hálózatok felügyelete – folyó új fejlesztései finanszírozásához van szüksége a cégnek. A Reuters úgy tudja, az összeg új részvényeladás és kötvénykibocsátás révén érkezik majd a vállalathoz. A hobbikészülékektől a csúcstechnológiás drónokig szinte minden típust gyártó DJI becsült piaci értéke 2015 óta közel duplájára, 15 milliárd dollárra nőtt.

Négyből három drónt a kínai cég gyárt
Forrás: AFP

Három éve az amerikai Accel Partners kockázatitőke-társaság szállt be 75 millió dollárral a DJI-ba, amelyet akkor 8 milliárd dollárra értékeltek. A DJI szóvivője nem kommentálta sem az újabb tőkebevonást, sem azt, hogy sajtóértesülések szerint a cég jövőre részvényeinek tőzsdei bevezetését (IPO) tervezi. A világ dróngyártásának 75 százalékát vállalat várhatóan a hongkongi tőzsdét célozza meg, de elképzelhető, hogy Sanghajban is jegyzik majd a részvényeit.

A 2006-ban alapított sencseni társaság a tavalyi évet 2,84 milliárd dolláros bevétellel zárta, ez 80 százalékos éves növekedést takar. A cég 2014-ben 300, rá egy évre 100 százalékkal növelte forgalmát, azaz leszálló ágba került, amit szakértők az erősödő konkurenciával magyaráznak. Szerencséjére ugyanakkor amerikai kihívója, a GoPro felhagyott a drónpiaci kísérletezéssel. Pan Xuefei, az IDC piackutató vezető elemzője szerint a pilóta nélküli repülő eszközök piacán a konszolidáció jelei mutatkoznak, a korábbi évek boomja lecsengett, s ebben rövid távon nem is várható változás.

Drón dji IPO tőzsde
Kapcsolódó cikkek