Cégvilág

A fagykárok után is kaphatnak kártérítést a gazdák

A mezőgazdasági termelők április 15-ig jelezhetik a kincstárnak, ha téli fagykár érte az ültetvényüket. A kárenyhítési alapban az idén is elegendő összeg van a hozzájárulások kifizetésére – írja a Magyar Idők.

Néhány napjuk maradt a gazdálkodóknak arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben bejelentsék a téli fagykárokat – írja a Magyar Idők kedden. Az érintettek a Magyar Államkincstár (MÁK) erre a célra szolgáló elektronikus felületén intézhetik a bejelentést. A jogszabályok szerint akkor kaphatnak kompenzációt a pórul járt termelők, ha a káresemény után 15 napon belül jelzik az illetékeseknek, hogy mekkora hozamcsökkenést okozott az adott természeti jelenség.

Fotó: Löffler Péter

A téli fagyok azonban kivételt képeznek, így

a káresemény napja nem a kedvezőtlen időjárási jelenség, vagyis amikor a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt, hanem az a nap, amikor a termelő észlelte a kárt.

Így fordulhat elő, hogy például egy március eleji téli fagy által okozott terméskiesés csak később, március végén vagy április elején vált láthatóvá, s így a bejelentésre április 15-ig van lehetőségük az érintetteknek – hangsúlyozza a lap.

A támogatás igénybevételéhez emellett az érintett földterületet az adott gazdálkodónak bérlőként vagy tulajdonosként használnia kell. A kifizetésre pedig csak akkor számíthat, ha 30 százaléknál nagyobb a terméskiesés vagy 15 százaléknál nagyobb a bevételcsökkenés.

Nagyon fontos feltétel az is, hogy csak az a termelő kaphat juttatást, aki az előző év szeptember 15-ig befizette a kárenyhítési hozzájárulást, ellenkező esetben nem jár a kompenzáció.

Az alapnak mintegy 75 ezer tagja van és mintegy 3,7 millió hektár termőterületet fed le. A gazdálkodók tavaly 4,17 milliárd forintot fizettek be, amit az állam ugyanennyivel egészített ki.

A MÁK egyébként a napokban kezdte meg az előző évi kárenyhítő hozzájárulások kifizetését, a kincstár tájékoztatása szerint összesen 7,14 milliárd forintot juttatnak el az érintett termelőknek.

gyümölcstermesztők fagykár gazdák mák agrárkárenyhítés
Kapcsolódó cikkek