Cégvilág

A hiúság mozgatja költekezési szokásainkat

Egyre többet költenek a családok, de a növekedés üteme nem kiszámítható. A legtöbbet mobiltelefonra költünk, amelynek egyik oka a hiúság.

Tisztán látható következményei vannak a béremeléseknek, ugyanis az elmúlt öt évben folyamatosan nő a családok boltos költekezése. Az egyes termékcsoportokat nézve azonban nem egyforma a változás – írja a blokkk.com.

Mivel az visszafogott volt, és az emelésekkel több pénzünk van, a boltok forgalma az elmúlt öt évben ötödével emelkedett. Az átlaghoz képest ugyanakkor egyes termékek vásárlása nagyobb ütemben ugrott meg.

Azzal, hogy az életmódunk folyamatosan változik, módosulnak a vásárlási szokásaink is, így a digitalizációval kapcsolatos termékek is jobban előtérbe kerülnek. Minden bizonnyal ez lehet az oka annak, hogy

a változások ütemét nézve a telefonpiac áll a csúcson, ahol egyre nagyobb teret hódítanak az okostelefonok.

Forrás: AFP

A családok több mint 70 százaléka egyébként már rendelkezik okostelefonnal.

Emellett egyre több bútort és műszaki cikket is veszünk, ami a felélénkült lakáspiacnak köszönhető.

A digitalizációs orientálódás mellett – szerencsére – egyre nagyobb divat a sportos, egészséges életmód, így kiugróan sokat költünk sportszerekre, fitness-bérletekre.

Költekezésünknek egészen egyedi szegmense a divat és a ruházat, ugyanis a felmérésekből az derül ki, hogy amint egy kicsit jobban áll a szénánk, azonnal megyünk ruhát venni, azonban ha valamivel rosszabbul megy, az első amiből visszaveszünk az a ruhavásárlás. Ennek is vannak persze határai, hiszen az elmúlt hónapokban a ruházati piac korábbi 10 százalékos nagyságrendű növekedési üteme néhány százalékra lassult.

Érték: milliárd forint
Forrás: KSH

A használt ruhák térhódítása az utóbbi időben jelentősen lassult, ám érdekes, hogy a turkálók szinte mindegyik csillogó plázában megtalálhatók.

A kozmetikai cikkekre még akkor is rengeteget költöttünk, amikor a válság éveit éltük, tehát ez az ágazat is megmutatja, hogy költekezési szokásainkat nagyban befolyásolja a hiúság.

okostelefon kozmetikai cikkek költekezés vásárlás
Kapcsolódó cikkek