Cégvilág

A mesterséges intelligenciára fogadnak

A világ legértékesebb, mesterségesintelligencia-fejlesztéssel foglalkozó startupjává lépett elő a kínai SenseTime Group, miután az ugyancsak kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás vezetésével befektetők 600 millió dollár értékű tőkeemelést hajtottak végre a társaságban.

A betársulók között találjuk a szingapúri állami befektetési társaságot, a Temasek Holdingst és a hétszáz kínai városban 1600 hipermarketet üzemeltető Suning.com-ot is. A három évvel ezelőtt alapított SenseTime tételesen nem közölte a befektetők nevét, csak annyit árult el, hogy az Alibaba fizette a legtöbbet – írja a Bloomberg.

A társaságban 600 millió dollár értékű tőkeemelést hajtottak végre az Alibaba vezetésével
Forrás: AFP

Az arcfelismeréssel és intelligens képelemzéssel foglalkozó cég értéke ezzel elérte a 3 milliárd dollárt. Sőt hamarosan 4,5 milliárd dollárra ugorhat az összeg, ugyanis a kedvező hangulatot meglovagolva egy újabb tőkebevonási kört is meghirdethetnek.

A most befolyt pénzt az arcfelismerés mellett az önvezető autózással – amelyben a Honda a partnerük – és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztésekre fordítják, valamint öt városban építenek szuperszámítógépeket, a kutatásokhoz szükséges hatalmas infrastruktúra részeként.

A SenseTime-hoz kötődik a Viper kódnéven futó, tömeges arcfelismerő és -azonosító szolgáltatás kidolgozása, amely a biztonságtechnikai ipart forradalmasíthatja. Segítségével például az utcán özönlő tömegből könnyűszerrel ki tudják szűrni a bűnözőket, a körözött személyeket. Igaz, jogvédők szerint a Viper tudásával vissza lehet élni, így rendszerellenesnek titulált csoportok mozgását is be lehet határolni.

A rendszert negyven kínai városban tesztelik, a hatóságokkal karöltve.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

mesterséges intelligencia Alibaba SenseTime
Kapcsolódó cikkek