Cégvilág

Az édességipar ígéretes fejlődését gátolhatja a munkaerőhiány

A magyarországi édesipari vállalkozások árbevételének növekedése 2012 óta folyamatos – derül ki az OPTEN adataiból. A növekvő cégszám mellett kimutatható alkalmazotti létszám csökkenése ugyanakkor aggodalomra adhat okot.

A cégadatokból úgy tűnik, hogy a hajdan legendás magyarországi édességipar 2012 óta magára talált – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Ezt nemcsak a működő cégek számának növekedése mutatja, de az árbevétel folyamatos bővülése is.

Ghraoui csokibolt az Andrássy úton
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Szintén kedvező jelenség, hogy a multinacionális vállalatok mellett egyre több a hazai kézben lévő, sikeres édességipari cég. A szektor tisztulását jelzi a cégfluktuációs index alakulása. 2012 és 2014 között ez enyhén emelkedett és az országos átlag környékén alakult, 2014 és 2016 között azonban 11 százalékos értékre csökkent, ami azt jelenti, hogy a működő cégek számához képest a piacra belépő és onnan távozó cégek aránya csökkent.

A szektor szereplői egyébként a 2013-2017 uniós ciklusban összesen 3 287 532 ezer forint pályázati támogatást nyertek el, amely elsősorban a mikro-, kis- és közép- vállalkozásokhoz kerültek, mivel a kiírások döntő többségéből a nagyvállalatokat kizárták.

A munkaerőhiány jól kiolvasható a létszámadatok alakulásából. 2012 és 2016 között enyhén növekedett a munkavállalói létszám, ugyanakkor 2017-ben már megfordult a trend. Emelkedő cégszám mellett 143 fővel csökkent az alkalmazotti létszám 2016-2017 vonatkozásában.

A hazai édességipar jövőjét sok egyéb mellett a szakképzett munkaerő megtartásának hatékonysága fogja meghatározni, mivel ha a beruházások során létrejövő gyártósorok mellé nem sikerül megfelelő munkaerőt találni, az jelentősen visszavetheti a hazai cégek befektetési kedvét.

Opten pályázati támogatás cégfluktuáció magyar édességipar kkv munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek