Cégvilág

Az osztalékpolitika jövőjére figyel a piac

Az üzlet­menetre várhatóan nem gyakorol majd érdemi hatást a csere a távközlési társaság menedzsmentjében. A befektetők továbbra is az osztalékpolitikára figyelnek.

A Magyar Telekom hétfői igazgatósági ülésén Christopher Mattheisen kezdeményezésére arról döntöttek, hogy a vezérigazgató munkaszerződése július 1-jén megszűnik. A cég vezérigazgatói teendőit 2006 decembere óta ellátó vezető az igazgatósági tagságról is lemond. Az igazgatóság július 1-jétől Rékasi Tibort nevezte ki Mattheisen helyére. Rékasi egyúttal az igazgatóságnak is tagja lesz.

Christopher Mattheisen a jövőben saját vállalkozásaival kíván foglalkozni
Fotó: MW archív

„Befektetői szempontból az a kérdés, hogy az új vezérigazgató mennyire lesz biztonságkereső az osztalékpolitikával kapcsolatban. A tavalyi eredmények után kifizetendő 25 forintot már régóta biztosra lehetett venni, de az idei profitból várhatóan kifizetendő 25 forintos előrejelezéshez már hozzászólhat Rékasi Tibor. A társaság óvatos osztalékstratégiája egyébként helyénvaló” – véli Blahó Levente.

A Raiffeisen Bank elemzője szerint egy osztalékpapírnál, amely gyakorlatilag kötvényként funkcionál, szinte a csőddel egyenértékű blamázs, amikor lefelé kell módosítani az osztalékcélt, vagy teljesen elmarad a kifizetés.

A 2013-as és a 2014-es év után egy forintot sem juttatott a részvényeseknek a Telekom.

„Az azóta folytatott óvatos osztalékpolitikával nyilván az esetleges csökkenést vagy kimaradást akarták elkerülni. Kérdés, hogy az új vezető mennyire lesz bátor, és felveti-e a részvényenkénti 30 forintos lehetőségét, amire a cég eredményei lehetőséget adnának. Christopher Mattheisen egyébként az elmúlt tizenkét évben összességében jó teljesítményt nyújtott a hazai távközlési társaságnál” – fűzte hozzá Blahó Levente.

Piaci szempontból semleges a hír, a Deutsche Telekom befolyása ugyanakkora marad a cégben. A vezérigazgató mellett a nagytulajdonos befolyása továbbra is erős lehet. Christopher Mattheisen már majdnem tizenkét éve vezeti a vállalatot, ebben a szektorban sok cégnél gyakrabban cserélődik a vezető, így ez a szokásos ügymenet része

– mutatott rá Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

vezetőváltás Magyar Telekom osztalékpolitika távközlés Christopher Mattheisen
Kapcsolódó cikkek