Cégvilág

Egyre többet költünk műszaki cikkekre

A műszaki cikkek forgalma még mindig nem érte el a 2006-os szintet, pedig 2017-ben már másfélszer annyit költünk rájuk, mint 2010-ben – derül ki a blokk.com közleményéből.

Az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett a különféle, háztartásban használatos műszaki cikkek piacának forgalma, de a 2006-ban mért szintre még mindig nem kapaszkodott vissza a költekezés – közölte a blokk.com. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a családok 2010 óta egyre többet költenek a különféle műszaki termékféleségekre, 2017-ben már közel másfélszeresét, mint 2010-ben.

Nő ugyan a kereslet a műszaki cikkek iránt, de a 2006-os szintet még nem éri el
Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Pedig a műszaki cikkek drágák, a legújabb színes televíziók között akad milliós nagyságrendű készülék is, a hűtőszekrény, mosógép is lehet több százezres értékű, de a mobiltelefonok ára is fel tud mutatni félmillió környéki árakat – írja a közlemény, hozzátéve, a kormány segített a piacnak energiatakarékossági programjával, így például hűtőből, vagy mosógépből több fogy.

A közlemény kitér rá, kemény a verseny az egyes értékesítési csatornák között, de az egyes műszaki termékek egymással is versengenek. Mobillal is lehet például fényképezni, a korábbi hang- és képhordozókra egyre kevésbé van szükség, a számítógépek piaca világviszonylatban is botladozik, az okostelefon pedig nem csak a fényképezőgépek, hanem például a tabletek piacát is fékezi. Összességében a bolti kiskereskedelmi forgalmat nézve azon belül a műszaki cikkek vásárlásának aránya 5 százalék körül mozgott az elmúlt években.

blokk.com múszaki cikkek háztartási gépek
Kapcsolódó cikkek