Cégvilág

Földosztás Ukrajnában

Az ukrán kormány indítványozta, hogy félmillió hektár termőföldet adjanak olyan gazdák tulajdonába, akik jelenleg is földművelést folytatnak – jelentette be Volodimir Hrojszman kormányfő a kabinet szerdai ülésén.

Az összesen 500 ezer hektárnyi földet 23-25 ezer olyan gazdának adnák tulajdonba a kormány indítványára, akik jelenleg is művelik az adott területet, de a jelenlegi szabályozás miatt azt nem örökíthetik tovább, ami nem igazságos – közölte Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök. A törvényjavaslatot a kormány beterjesztette a parlament elé.

Ukrajnában a jogszabályok szerint földterületek lehetnek állami, önkormányzati, illetve magántulajdonban. Külföldiek azonban nem rendelkezhetnek termőföld-tulajdonnal.

Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő
Forrás: Rainer Jensen/dpa/AFP

A mezőgazdasági területek bérbe adhatók, de hivatalosan nem lehet ezeket értékesíteni. 2001 óta ugyanis földeladási moratórium van érvényben az országban, amelyet tavaly decemberben újabb egy évvel, 2019-ig meghosszabbított a parlament.

Ukrajna legfőbb hitelezőjének, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) korábban arra tett ígéretet, hogy 2018-tól megszünteti a termőföld eladásának moratóriumát, így az állami földek privatizációjának tilalmát is.

Ez egyben az IMF egyik feltétele is a kölcsönök további folyósításához.

Az ország másik hitelezője, a Világbank szintén a moratórium feloldását sürgette Kijevnél egy tavaly októberben kiadott közleményében.

Az ukrán állami statisztikai hivatal 2016-os adata szerint Ukrajnában mintegy 42,7 millió hektár a mezőgazdasági földterület.

Az ukrán kormány leállította az Oroszországgal kötött, 2011-2020 közötti időszakra vonatkozó gazdasági együttműködési programot – jelentette be Volodimir Hrojszman miniszterelnök március 21-én.

 

Világbank Kijev IMF termőföld Ukrajna Volodimir Hrojszman
Kapcsolódó cikkek