Cégvilág

Készpénzt akart a Primus

Újra kell gondolnunk az együttműködést a HYD Pharmával – mondta lapunknak a FuturAqua elnöke, mi­után kútba esett a 35 százalékos tulajdonszerzés.

Kedden kiderült, hogy a Fu­turAqua mégsem szerzi meg stratégiai partnere, a HYD Pharma 35 százalékos üzletrészét. Mert ugyan indikatív vételi ajánlatot tett a Primus III. Kockázati Tőkealapnak a tulajdonában álló HYD Pharma-részvények megvásárlására, ám 72 millió forint értékű részvénycserés ajánlatát a Primus nem fogadta el, mondván, hogy 2012-ben 400 millió forintot fektetett be a HYD Pharmába. A FuturAqua azonban nem kívánta érdemben megváltoztatni a vételi ajánlatát.

Somlyai Gábor: a stratégiai partnerség megmarad, ám újra kell gondolni a közös munkát
Forrás: Shutterstock

 

A Primus befektetése a HYD által szabadalmaztatott csökkentett deutériumtartalmú víz élettani hatásainak tudományos validálását célozta, egy többcentrumos, második fázisú nemzetközi gyógyszervizsgálat lefolytatásán keresztül. A HYD Pharma 2014-ben a befektetésből gyógyszeripari beruházást valósított meg, amelynek segítségével a világon először Magyarországon kezdődött meg a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP- (Good manufacturing practice) előírásoknak megfelelően.

A FuturAqua pedig stratégiai partner, olyannyira, hogy igazgatóságának tagja Somlyai Gábor, a HYD ügyvezetője. Emellett a HYD Pharma által tervezett második fázisú humán klinikai vizsgálatok indulásához szükséges 80 millió forintot is a FuturAqua két nagytulajdonosa biztosította.

Nem kívántunk változtatni a vételi ajánlatunkon, amely részvénycserére épült volna. A Primus inkább a készpénzes megoldásokat preferálta, de az elhúzódó és költséges kutatások miatt a HYD-cégek tartósan veszteségesek

– mondta a Világgazdaság kérdésére Fodor István, a FuturAqua elnöke. Hozzátette: a stratégiai partnerség megmarad, ám újra kell gondolni a közös munkát. Az már biztos, hogy a kapcsolatok nem mélyülnek el a tulajdonlás irányába, amit egyébként a kínálkozó szinergiák indokoltak volna, hisz számos szabadalomhoz és gyógyszerkutatáshoz lett volna közvetlen hozzáférése a FuturAquának.

A napokban felmerült, hogy a másik oldalon talán a HYD mélyítené el az együttműködést tulajdonszerzéssel. A Kárro Kft. tulajdonába kerülő FuturAqua-papírok egy részére ugyanis korábban a HYD Pharmának volt opciós vételi joga. Április 19-én a Kárro 660 ezer darab FuturAqua-részvényt vett kölcsön a Forrás Nyrt.-től, hogy opciós szerződésből eredő kötelezettségének eleget tegyen. Időközben azonban kiderült, hogy a HYD az opciós jogot már átengedte a Primusnak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

HYD Pharma Futuraqua primus
Kapcsolódó cikkek