Cégvilág

Libamájat érdemes rendelni az Onyxban

A budapesti Onyx étterem törte át először Kelet-Európában a két Michelin-csillagos határt, amivel helyi gasztrotörténelmet írtak.

Az Onyx séfje, Mészáros Ádám két éve vette át a konyha irányítását Széll Tamástól, aki egyébként új éttermével máris Bib Gourmand minősítést ért el. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azonnal úgy nyilatkozott a sikerről, hogy Magyarország felkerült a világ gasztronómiai térképére, a kétcsillagos minősítéssel egy kategóriával feljebb lépett a hazai gasztrokultúra megítélése.

A kalauzban az éttermekről csupán rövid összefoglalókat találunk. Ezek szerint modern ételekre, elegáns környezetre és intim étkezésre számíthatunk, ha az Onyxot választjuk, a város szívében, csillogó környezetben fogyaszthatjuk el a hagyományos magyar konyhára építő, ám modern csavarokkal megspékelt menüsort. Az ételeket precízen készítik és intenzíven fűszerezik – írják. A könyv egyes fogásokat is kiemel: a libamájat pisztáciával és zöldalmával, a bárányterrine-t articsókával és spenóttal, illetve a sárgabarackkal és levendulával szervírozott túrót.

Mészáros Ádám, a kétcsillagos étterem séfje
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az étteremben egyébként nem is olyan egyszerű ezeket mind végigkóstolni, ugyanis á la carte étkezésre nincs lehetőség, csupán a degusztációs menükből válogathatunk, amelyek ára 18–36 ezer forint fejenként attól függően, hogy ebéd vagy vacsoramenüt rendelünk-e, illetve hogy hány fogást tartalmaz az ételsor. A kalauz külön kiemeli az Onyx kiváló borválasztékát. Az étterem minden menühöz külön borsort ajánl, ezek ára 10 ezer forinttól 22 ezer forintig terjed. Mindezek alapján fejenként akár 55 ezer forintot is fizethetünk a vacsoráért, ami az étteremben felszámított 15 százalékos szervizdíjjal együtt már 63 ezer forintot tesz ki.

Az Onyxban szigorú etikett van érvényben, amely az elegáns környezethez igazodik. A dress code smart casual, vagyis az elegáns, de hétköznapi viselet ajánlott, és kisállatok nélküli érkezés. A hosszú, esetenként akár négy órán át tartó étkezés miatt a kisgyerekeseknek nem ajánlják az étterem látogatását – ahogy honlapjukon írják –, mert tapasztalataik szerint ők nem élvezik a hosszan tartó kulináris élményeket.

 

mészáros ádám Michelin-csillag onyx
Kapcsolódó cikkek