Cégvilág

Kevesebb a szabálytalanság az élelmiszerpiacon

Javuló eredményeket tapasztaltak a hatóság emberei a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az egy hónapos akció alatt 4715 vizsgálatot végeztek, 88 esetben figyelmeztették a szabálytalankodókat, 154 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, mintegy 13,5 millió forint értékben. A több mint húszezer megvizsgált élelmiszertételből 349-et, összesen mintegy 9,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A március 1-jétől április 2-ig tartó tavaszi szezonális ellenőrzés vizsgálatai az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. Főként a sonkák, a tojás, a különböző édességek, az alkoholos italok, illetve a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék voltak a vizsgálatok tárgyai, újdonságként a tojásfestékeket ellenőrizte a hatóság.

A 2017-es ellenőrzéssel nagyságrendileg azonos számú vizsgálatot végeztek a szakemberek. A szank­ciók között 18 százalékkal kevesebb figyelmeztetés és 5 százalékkal kevesebb bírság született az előző évhez képest. A feltárt hiányosságok között a nyomon követhetőségben volt a legszámottevőbb a javulás: míg 2017-ben az ellenőrzések 2,5 százalékánál észleltek problémát e téren az ellenőrök, addig ez az arány idén 1,3 százalékra csökkent.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

élelmiszerellenőrzés Nébih
Kapcsolódó cikkek