Cégvilág

Negyvenegymilliárdos plusz a Richternél

A tíz legnagyobb forgalmú terméke esetében tavaly 364 milliárd forintos árbevételt realizált a Richter Gedeon Nyrt. A legnagyobb, 225 százalékos forgalomnövekedést egy nőgyógyászati termék esetében érték el.

A Richter Gedeon Nyrt. a 2016-os 323,8 milliárd forint után tavaly 364,8 milliárd forint árbevételt realizált tíz legnagyobb forgalmú termékénél. Csak Magyarországon 35,4 milliárd forintos forgalmat ért el a társaság 2017-ben, ami kismértékű, 1,3 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A kőbányai székhelyű gyógyszergyártó cég termékpalettája főleg nőgyógyászati, szív- és érrendszeri, valamint központi idegrendszeri termékekből áll. Tavaly a legnagyobb forgalomnövekedést, ami 225 százalékos volt, egy nőgyógyászati termék esetében érték el. A gyógyszer értékesítéséből származó bevétel egy év alatt 7,4 milliárd forinttal ugrott meg.

Forrás: AFP

A Richternek a szív- és érrendszeri gyógyszerekkel kapcsolatos árbevétele 9,1 százalékkal nőtt, míg a központi idegrendszerre ható termékeké 25,9 százalékos emelkedést ért el. Az izomlazítók forgalma 13,6 százalékkal, a gyomorfekély elleni orvosságoké pedig 2,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A hazai gyógyszerpiac teljes értékesítése 2016-ban 796 milliárd forint lett, ami a teljes ipari értékesítés 2,5 százalékának felel meg

– ez a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) tavaly év végén megjelent jelentéséből derül ki. Az exportértékesítés 666 milliárd forintot tett ki, a belföldi eladások értéke pedig 130 milliárd forint volt.

Magyarországon meghatározó ter­melőkapacitással rendelkező gyógyszergyár a Sanofi-Aventis Zrt. is, amely a recept nélkül kapható termékek között éllovas. Árbevételük 2016-ban 173,6 milliárd forint lett az előző évi 169 milliárd után – derül ki az éves jelentésükből. 2016-os adatok szerint 18,8 millió doboz gyógyszert adtak el a vényköteles szektorban.

Piacelemzők szerint 2017-ben a hazai gyógyszerpiac 5,3 százalékkal növekedett. A Richter-jelentés szerint a cég kiskereskedelmi forgalma 0,9 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, ezzel negyedik helyen áll a hazai piacon 5,1 százalékos részesedéssel.

A vényköteles patikai piacon a Richter a második, piaci részesedése 7,4 százalék. Az első helyen a Novartis áll, a harmadikon pedig a Sanofi.

A tíz legnagyobb hazai gyógyszerpiaci vállalat közül dobozszámban az Egis, a Novartis és a Richter Gedeon vezeti a rangsort. Forintforgalom tekintetében a képzeletbeli dobogó legfelső fokán a Novartis áll 11 százalékos fejlődéssel, átlag alatti növekedéssel követi a Richter és a Sanofi.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Richter Gedeon Nyrt. gyógyszerpiac Egis Nyrt Sanofi-Aventis Richter
Kapcsolódó cikkek