Cégvilág

Robotokkal fejlesztené a kkv-kat az NGM

A munkaerőhiány csökkentése mellett a versenyképességet is javíthatná az automatizáció – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. Kedden bemutatták Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legfrissebb konjunktúra-jelentését, amely szerint a vállalkozások több mint fele tervez új munkavállalókat felvenni.

Biztató a magyar gazdaság megítélése, de a jelenlegi fellendülés nagy mértékben a kedvező külső világgazdasági környezetnek köszönhető és a régió más országaiban is erősödik a gazdaság – mondta Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke a 2018. évi konjunktúra-jelentésük bemutatásakor. A térség gazdasági teljesítménye jelentősen meghaladja a nyugati fejlődési ütemet – fűzte még hozzá.

A kereskedelmi háború és a Brexit veszélyeire is felhívta ugyanakkor a figyelmet Martin.

Javult a befektetési feltételek megítélése, a munkaerőpiaci feltételek enyhén romlottak a munkaerőhiány miatt, az általános működési feltételek kedvezőek, az adózási feltételek javultak, ugyanakkor a korrupció miatt négyből három cég panaszkodott a kamarának.

A gazdasági helyzet a 2000-es évek elején volt a legkedvezőbb, azonban 2012 óta lassan, ám folyamatosan javul a megítélés – mondta Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs vezetője.

A cégek több mint fele tervez embereket felvenni és mindössze minden tizedik vállalat számol leépítéssel.

A nemzetgazdasági várakozások kedvezőbbek a régiós átlagnál, és ezzel együtt növekszik a foglalkoztatási, beruházási szándék is.

Dale A. Martin a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A tavalyi GDP-növekedés a régióban átlagos volt, és hosszabb kitekintésben, 2010 óta is a középmezőnyben szerepel Magyarország. Dirk Wölfer kiemelte: a befektetési feltételek enyhén javultak, fontos szerepe volt ebben a járulékcsökkentésnek.

Ugyanakkor a szakképzési rendszer fejlesztésére lenne szükség, ebben kedvezőtlen irányba mozdult el a megítélés.

Nem véletlen, hogy négyből három cég elégedetlen a munkaerő-kínálattal – hangsúlyozta a kamara kommunikációs vezetője. Ez egyébként az egész régióra jellemző, így nincs lehetősége arra a cégeknek, hogy máshova vigyék a termelést. A munkaerőhiány elsősorban a bérköltségek emelkedésében jelenik meg, azonban a beruházások visszafogása és a kibocsátás csökkenése is felmerült a cégek egy részénél.

Két területen jó lenne, ha javulna a megítélés, a korrupció és a jogbiztonság szempontjából a régiós átlag alatt szerepelt Magyarország. A régióban a középmezőnyben szereplünk abból a szempontból, hogy mennyire vonzó befektetési célpont vagyunk, azonban kicsik a különbségek, ezért az apró lépések is jelentősen növelhetik a vállalati elégedettséget

– tette hozzá Dirk Wölfer.

A kecskeméti Mercedes-Benz is tagja a Némat-Magyar kamarának
Forrás: Mercedes

Lényeges azonban, hogy a V4-ek között hazánk számottevő lemaradásban van. A GDP-növekedést előrevetítő DUIHK befektetői index a tavalyi 21 ponthoz képest 28 pontot mutat, ami tovább gyorsuló gazdaságot jelez előre – zárta előadását a kommunikációs vezető.

A vállalatok a bérek emelkedésével léptek fel a munkaerőhiány ellen, azonban ez csak átcsoportosítást eredményez, hosszútávon a képzésre kell koncentrálni – mondta Dirk Wölfer.

A növekvő gazdasági fejlődés dinamizmusa biztató, és a DUIHK indexe is alátámasztja a kormány 4,3 százalékos GDP-növekedését – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Az év eleji statisztikák alapján folytatódik a tavalyi konjunktúra, az építőipar 30 százalék körüli emelkedése most is kitart.

A növekvő bérnyomás ugyan nem kedvez a cégeknek, azonban a régióban még mindig nálunk az egyik legalacsonyabbak a bérek, melyek az idén 8 százalékkal emelkedhetnek. A versenyképesség javításának érdekében lépéseket fogunk tenni – húzta alá az államtitkár.

A duális képzés jó lehetőséget teremt arra, hogy a vállalatokat ellássák a megfelelő munkaerővel. Lényeges, hogy ne vándoroljanak el a fiatalok – tette hozzá Lepsényi István. A folyamatok fejlesztése és a robotok kkv-knál való alkalmazása növelheti a versenyképességet.

jogbiztonság Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Lepsényi István NGM munkaerőpiac szakképzés korrupció
Kapcsolódó cikkek