Cégvilág

A várólistákra is hathat a GE beruházása

Csaknem 400 millió forintos beruházással bővítette budapesti képzési központját a GE Healthcare. Vámos Tamás ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, a fejlesztésből a hazai egészségügy is profitál.

Duplájára növelte a GE Health­care magyarországi képzési központjának méretét és kapacitását egy 1,15 millió eurós, azaz mintegy 360 millió forintos beruházással – mondta a Világgazdaságnak Vámos Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója, aki a közép-európai szerviztevékenységért is felelős.

Vámos Tamás, a GE Healthcare ügyvezető igazgatója
Fotó: Vémi Zoltán

A bővítésből a hazai egészségügy is profitál, mivel ha elromlik egy GE által gyártott diagnosztikai készülék, például CT, MR, PET CT, gamma-kamera vagy röntgenkészülék, akkor a szervizmérnökök az esetek nagy részében 24-36 órán belül megoldják a problémát, így nem csúszhat heteket egy-egy szűrővizsgálat. A hiba bejelentése után fél-egy órán belül online rákapcsolódnak a mérnökök a gépre. Az esetek harmadában el tudják végezni a szükséges beavatkozást távolról, a többi géphibát a helyszínen orvosolják. A GE Healthcare egy 19 milliárd dolláros egészségügyi üzletág, a cégcsoport teljes árbevételének a negyedét teszi ki – részletezte az ügyvezető.

Eddig az Egyesült Államokba, Franciaországba vagy Kínába kellett utazniuk a GE mérnökeinek a továbbképzésért, de az új fejlesztéssel a magyarországi GE Healthcare Európai Képzési Központjában évente 500 mérnököt készíthetnek fel.

Vámos Tamás elmondta, hogy 2016-ban még csak 160 mérnök képzése történt idehaza, tehát szembetűnő a növekedés. A kapacitásbővítés kapcsán hangsúlyozta: jönnek az új géptípusok, frissíteni kell a mérnöki állományt, egyúttal biztosítani a technika fejlődésével járó tudásbővítést. A képzésekre Európából több országából, a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából is érkeznek mérnökök. Az európai oktatói központok közül a magyarországi bázis a CT-re, a mammográfiára és a röntgenberendezésekre specializálódott, a franciaországi pedig az MR-készülékekre koncentrál.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Vámos Tamás ge healthcare
Kapcsolódó cikkek