Cégvilág

Az Airbus lehet az Irán elleni szankciók első áldozata

Az USA a nem amerikai vállalatokat is rászorítja, hogy megszüntessék a gazdasági kapcsolataikat Iránnal. Az Airbus egyik fontos megrendelése is veszélybe kerülhet – írja a Handelsblatt.

A Németországba kinevezett új amerikai nagykövet már kedden este Twitter-üzenetben szólította fel a német vállalatokat, hogy azonnal szüntessenek meg minden üzleti kapcsolatot Iránnal – közölte a Handelsblatt német gazdasági lap.

John Bolton, az Egyesült Államok elnökének biztonsági tanácsadója is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új üzletek tekintetében az amerikai szankciók azonnali hatállyal léptek életbe.

Airbus üzem Hamburgban
Forrás: AFP/Christian Charisius/dpa

A már megkötött szerződések alapján fennálló üzleti kapcsolatok esetében az átmeneti időszak 90 és 180 nap között terjed. A büntető intézkedések részletes szabályait egyébként az amerikai pénzügyminisztérium már közzé is tette.

Bár a szankciók valójában csak az Egyesült Államok és Irán közötti gazdasági kapcsolatokra vonatkoznak, a német lap szerint az európai vállalatokra is hatással lesznek .

Korábban előfordult például – fűzte hozzá a Handelsblatt -, hogy a Commerzbanknak milliárdos büntetést kellett fizetnie, mert megsértette az USA Irán elleni aktuális szankcióit.

Az Airbus és a Boeing repülőgépgyártók számára kerül majd igazán sokba Trump döntése a német újság szerint. Az új szankciók miatt ugyanis milliárdos megrendelések fognak kútba esni, hiszen az iráni légitársaságok évtizedes lemaradásuk miatt hatalmas korszerűsítés előtt állnak, és most lehetetlenné válik, hogy a nyugati gyártóktól szerezzék be az új légijárműveket.

Az Airbus lehet a büntető intézkedések egyik első és legnagyobb áldozata, meghiúsulhat ugyanis egy hatalmas üzlete a szankciókkal sújtott Iránnal,

mivel az ázsiai országból kapott megrendelésének a teljesítéséhez amerikai repülőgép alkatrészeket is be kell építenie,

de az ezekre kiadott kiviteli engedélyt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint az USA vissza fogja vonni.

Az Airbusnál közölték, hogy az amerikai döntés hatását „alaposan elemezni fogják, ez azonban időigényes lesz”.

 

 

Trump Handelsblatt Irán amerikai szankciók
Kapcsolódó cikkek