Cégvilág

Erős növekedést vár a Boehringer

Megújította állatgyógyászati divízióját a Boehringer Ingelheim német gyógyszergyártó cég. A Sanofival történt üzletágcsere után a magyar piacon is 10 százalékos bevételnövekedésre számítanak – mondta a Világgazdaságnak Kopasz Gábor divízióvezető.

Rendkívüli pénzügyi évet zárt a Boehringer Ingelheim (BI) német gyógyszergyártó cég 2017-ben. Nettó árbevétele 15,7 százalékkal 18,1 milliárd euróra nőtt, az állategészségügyi üzletága pedig 170,7 százalékkal bővült az állatgyógyászati divízió megújításával – hangzott el a gyógyszercég sajtótájékoztatóján.

A magyarországi állategészségügyi üzletágban is két számjegyű növekedésre számítunk az idén, a cél hatmillió euró

– mondta a Világgazdaságnak Kopasz Gábor, a Boehringer Ingelheim magyarországi állategészségügyi üzletágának vezetője.

Fotó: Boehringer Ingelheim

A BI nettó árbevételének 22 százalékát tette ki az állategészségügyi divízió. Ez a piacon egyedülálló, ugyanis más gyógyszercégeknél ez maximum 10 százalék Kopasz Gábor tájékoztatása szerint. Mint elmondta, az állatgyó­gyászati portfólióban nagyon kevés az antibiotikum, a cég alapvetően vakcinagyártással és preventív termékek készítésével foglalkozik.

A BI globális árbevétel-növekedéséhez a cég humán- és az állatgyógyászati üzletága is hozzájárult. A jelentős növekedést egy üzleti tranzakcióval érték el, ugyanis 2016–2017-ben a Sanofi átvette a Boehringer Ingelheim vény nélkül kapható készítményekkel foglalkozó (CHC) üzletágát, a Boehringer Ingelheim pedig a Sanofi állategészségügyi üzletágát (Merial) – mondta Francesco Banchi, a Boehringer Ingelheim magyarországi igazgatója.

A humángyógyászati üzletág nettó árbevétele 6,9 százalékkal 12,6 milliárd euró fölé nőtt, messze túlszárnyalva az érintett piac bővülését.

A humángyógyászati üzletág mintegy 70 százalékkal járult hozzá az összesített nettó árbevétel növekedéséhez.

A Boehringer Ingelheim kutatásközpontú gyógyszeripari vállalat. Az e területre fordított kiadásai meghaladták a 3 milliárd eurót. Ebből 2,7 milliárdot költöttek a humángyógyászati üzletágra, amely a cég nettó árbevételének 17 százalékát adta – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tavaly a társaság tizenhárom új hatóanyagának klinikai vizsgálata kezdődött meg, ezeket a termékeket először alkalmazzák embereknél. A vállalat a többi között az onkológia, a légzőszervi, a központi idegrendszeri betegségek és az immunológia területére összpontosít.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Boehringer Ingelheim gyógyszergyártó Sanofi
Kapcsolódó cikkek