Cégvilág

Informatikai hiba okozta az összeomlást

A magyarországi, s egyben az európai légtér április eleji összeomlását egy egyszerű informatikai hiba váltotta ki.

A magyarországi, s egyben az európai légtér április eleji összeomlását egy egyszerű informatikai hiba váltotta ki, amelyet egy szoftverfrissítés során követtek el a kontinens légi forgalmi irányítását összehangoló, brüsszeli székhelyű Eurocontrolnál (EC) – tudta meg a Világgazdaság.

Mint arról lapunk is beszámolt, általános káoszt okozott Európa-szerte, így hazánkban is, amikor április 3-án az EC forgalomáramlást szervező rendszeréből az aznap délutáni járatok repülési tervei törlődtek. Ez ahhoz vezetett, hogy

a repülőterek irányítótornyainak radarjairól egyszerűen eltűntek az érkező járatok.

A legnagyobb probléma az volt, hogy a repülési tervek hiányában az úgynevezett résidőket sem lehetett kiszámolni (ez egy tízperces időintervallum, amely alatt az adott gépnek el kell hagynia a futópályát), pedig ez elengedhetetlen a járatok felszállásának engedélyezéséhez.

Forrás: MTI/ Máthé Zoltán

A 2001 óta nem látott informatikai leállás az EC-nél Európa-szerte 15 ezer járatot érintett – ez a napi forgalom fele –,

ebből Magyarországon 120 gép összesen 30 órát késett.

Magyar oldalon a légi irányítási szolgálat, a HungaroControl jól reagált az extrém helyzetre, és bár a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren nem kellett járatokat törölni – ellentétben Londonnal vagy Párizzsal –, nem volt ritka, hogy az eredeti menetrendhez képest csak többórás csúszással indulhattak el a gépek.

A krach mérete azért is ijesztő, mert a kiváltója egy olyan informatikai hiba volt, amelyet egy korábbi rendszerfrissítés eredményezett. Egészen pontosan az történt, hogy a szoftver frissítése nem csupán az EC teszteléshez használt adatbázisán futott végig, hanem az európai légi forgalmat irányító szerveren is, ott pedig törölte az előzetesen feltöltött repülési terveket.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

résidő hungarocontrol Eurocontrol gépelési hiba leállás
Kapcsolódó cikkek