Cégvilág

Nem bír a mezőgazdaság a kiszámíthatatlan időjárással

Az utóbbi években egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás. A Groupama Biztosítóhoz 2017-ben közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett az elmúlt öt év átlagához viszonyítva. Tavaly – csakúgy, mint az elmúlt években –, a jégeső okozta a legnagyobb károkat, ezért a társaság együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, új lehetőséggel segíti a gazdák biztosítási védelmének megteremtését az Egységes Kérelem benyújtásának időszakában – derül ki a Groupama beszámolójából.

A biztosító elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső, a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok esetében az elmúlt években. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a biztosító

az elmúlt öt évben folyamatosan növekvő növénybiztosítási kárdarabszámokkal szembesült, amely 2012 óta közel megduplázódott, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott.

Tavaly a Groupama-hoz bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több, mint 30 százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket.

Forrás: Patrick Pleul/DPA/AFP

A károkat leginkább a jég okozza

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta. A növénykár bejelentések több, mint 80 százaléka jégverésről szólt 2017-ben, emellett még jelentős számban, több mint 10 százalékot meghaladó mértékben érkezett társasághoz fagykár igény. A Groupama Biztosító tavaly a növényállományok jégkára miatt

több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Az elmúlt öt év adatait elemezve elmondható, hogy a vizsgált időszakban minden évben a jégveréses károkra kifizetett kárösszegek tették ki a kárbejelentések mintegy 80 százalékát.

Májustól üzemel a országos jégkármérséklő rendszer, amely az egész Kárpát-medencét védi.

 

Groupama Biztosító Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkármérséklő rendszer kárbejelentés jégkár
Kapcsolódó cikkek