Cégvilág

A világtrendek érvényesülnek itthon is

Minden előzetes piaci várakozást kettővel kellett megszorozni, a magyarországi targoncapiac az év első harmadában 30-40 százalékkal nőtt.

Minden előzetes piaci várakozást kettővel kellett megszorozni, a magyarországi targoncapiac az év első harmadában 30-40 százalékkal nőtt, de van olyan szegmens, amely 60 százalékkal bővült – mondta a Világgazdaság kérdésére Szalay Gábor, a Still GmbH magyarországi leányvállalata, a Still Magyarország Kft. ügyvezetője.

A cég a tavalyi 15-16 százalékos hazai targoncapiaci növekedést meghaladóan 22 százalékkal gyarapította az eladott targoncák darabszámát, árbevételét pedig ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal, 7,3 milliárd forintról 9,2 milliárdra növelte. Idén is hasonlót terveznek, vagyis a magyar piacnál nagyobb ütemű növekedést.

Szalay Gábor szerint az intenzív bővülés kiváltója

részben az uniós forrásból finanszírozott beruházások beindulása, részben pedig a kedvező hazai kamatkörnyezet.

Utóbbi inspirálja a nagy cégeket arra, hogy ha le kell cserélniük a targoncaparkjukat, akkor most tegyék meg. Az ügyvezető tapasztalatai szerint a magyarországi és a világpiac teljes mértékben együtt mozog.

Fotó: Still

Ugyanazokat a termékeket adjuk el a legfejlettebb piacokon, mint Magyarországon, e tekintetben nincs különbség

– mondta. A világon jellemző trend, hogy a belső égésű motorokat egyre inkább felváltják az elektromosok. „Ez a Still számára jó hír, mert cégünk alapvetően a villamos targoncákban erősebb” – tette hozzá Szalay Gábor.

Az elektromos anyagmozgatók térhódítása mellett határozott trend az is, hogy az emberi munkaerőt kiváltó megoldásokat keresik a vevők, ahogyan az más szektorokban is megfigyelhető. Az automatizálásnak több szintje van. „A legegyszerűbb, amivel általában a cégek elindulnak, hogy a már meglévő targoncát teszik automatizálttá” – mondta az ügyvezető.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

targonca Szalay Gábor Still
Kapcsolódó cikkek