Cégvilág

Bizonyítványosztás az A–osztályban

Zökkenőmentes volt az átállás a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, miután a CLA-modellek mellett a B–osztályt leváltotta idén az A–osztály. A második gyár előkészülete és az ehhez szükséges toborzás is gőzerővel halad.

A kecskeméti telephely jól vette a rajtot, az új kompaktautó-generáció gyártásához a kecskeméti gyárban új, modern technológiával felszerelt, 99 ezer négyzetméteres karosszériaüzemet hoztunk létre 580 millió euróból – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Ludvig Orsolya annak kapcsán, hogy a CLA-modellek további gyártása mellett a B–osztályt leváltotta idén az A–osztály. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója kifejtette: számos bővítést, fejlesztést hajtottak végre a meglévő gyárban is, amelynek révén a kompakt autók új generációjának gyártása rugalmasabb és hatékonyabb lehet.

Fejlesztésekkel és bővítésekkel készítették elő a modellváltást
Forrás: Mercedes

Ilyen újítás például az áru­kosár­rendszer. Az önvezető szállítórendszerek a logisztikai és árubeérkezési területről az adott jármű egyedi konfigurációjának megfelelően a szerelőszalaghoz szállítják az új A-osztályhoz szükséges elemeket – emelte ki Ludvig Orsolya. Ez az árukosárrendszer nemcsak a munkatársak által bejárt útvonalat rövidíti le, hanem a gyors és egyszerű ellenőrzési szisztéma révén a minőségbiztosítás területén is hatékony megoldást nyújt. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy kiderüljön, vár-e még valamilyen alkatrész a beépítésre – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Egymilliárd eurós beruházás keretében épül a második Mercedes-Benz gyár is az első mellett. Az előkészületek már 2016-ban megkezdődtek, az alapkövet idén június 5-én tették le, így elindulnak az építési munkálatok is. A termelés megkezdését az évtized végére tervezik.

A munkavállalók egy része a már meglévő gyárból kerül majd ki, akiknek a helyére új munkavállalókat toboroznak. Ezzel biztosítják, hogy a mostani munkavállalók tudására és tapasztalatára a lehető legnagyobb mértékben építsenek. Ludvig Orsolya arra is kitért, hogy a két gyár egyidejű fejlesztése fejlődési, előrelépési lehetőségeket kínál, hiszen új csoportvezetőket, műszakvezetőket neveznek majd ki. Mint mondta, az új belépőket elsősorban a cégcsoport élenjáró németországi gyáraiban képzik majd, ebben a helyi szakképzett dolgozók is részt vesznek.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

A-osztály Mercedes
Kapcsolódó cikkek