Cégvilág

Kitart a stratégiája mellett a Richter

A múlt héten lezárult hatósági felülvizsgálat ténye nem rengette meg a bizalmat az orvosok körében, akik az Esmyát továbbra is biztonságosnak tartják – állítja a Richter menedzsmentje.

Látványos ralit váltottak ki tegnap a Richter piacán a vállalat háza tájáról érkező jó hírek. Múlt pénteken zárult le az Esmya felülvizsgálata az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) eljárásában, tegnap pedig az elemzők kaptak részletesebb tájékoztatót a menedzsmenttől. A Richternél azt várják, hogy

a végső, jogi értelemben is kötelező érvényű európai bizottsági döntés nem tartalmaz majd lényegi eltérést az EMA terápiás javaslataihoz képest.

A Richter arra számít, hogy a bizottság már június végén döntést hoz. Az időpont a forgalmazás újraindítása miatt lényeges, de alakuljon bárhogy, az év hátralévő hónapjaira a Richter már nem készít új értékesítési prognózist. Várhatóan nem lesz jelentős az újraindításhoz kapcsolódó marketingköltés sem. Az Esmya már meglévő piacain a forgalmazás új lendületet kaphat szeptemberben, amikor sok nőgyógyász a szabadságolások után újra munkába áll.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Az Esmyát érintő, tavaly december óta a Richter-részvények piacát érdemben befolyásoló hatósági felülvizsgálat a jelek szerint nem volt hatással a Richter stratégiai terveire:

a cég határozottan kitart a nőgyógyászati szegmens mellett.

Elemzők korábban jelezték, az Esmya amerikai bevezetését érdemben befolyásolhatja a múlt héten lezárult EMA-vizsgálat. E tekintetben nincs változás, az Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) várhatóan augusztusban dönt az Esmya törzskönyvezhetőségéről – erre számít a Richter is.

Bogsch Erik, a társaság elnöke elmondta, orvosi körökben kifejezetten jó a készítmény megítélése, az Esmya változatlanul biztonságosan alkalmazható. Az Esmyától független az a stratégiai döntés, hogy

bővíteni tervezik a nőgyógyászati portfóliót, igaz, a piaci kínálat kedvezőtlen a Richter szempontjából, egyszerűen kevés készítmény illeszkedne a magyar gyógyszergyártó meglévő termékkörébe.

Aligha kétséges, hogy kedvező felvásárlási lehetőségekre viszont reagálni fog a Richter, a pénzügyi háttér ehhez elég nagy mozgásteret biztosít. Addig pedig az Esmya forgalmazásából igyekeznek kihozni a maximumot.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

nőgyógyászati portfólió Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek