Cégvilág

Tízezer szülő mondott nemet az ingyenes HPV-oltásra

A 2017–18-as tanévben 10 ezer leány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának.

A 2017–18-as tanévben 10 ezer leány szülője nyilatkozott úgy, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Pedig a méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon, s az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV.

Évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt.

Bár a hivatalos bejelentés még nem történt meg, 2018 szeptemberétől változás lesz: már a kilenckomponensű hatóanyaggal oltják a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási programban a hetedikes lányokat.

Februárban derült ki, hogy a Phoe­nix Pharma Zrt. nyerte az Emmi által meghirdetett HPV-oltóanyag-tendert. A Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adásvételi szerződés szerint

a vállalat 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.

Fotó: MTI/Mészáros János

A mostani tanévben a jogosultak csaknem háromnegyede (74,7 százalék) igényelte a védőoltást. Ez némi csökkenés a korábbi évekhez képest: a 2016–17. évi kampányban az átoltottság 75,7 százalék volt, 2015–16-ban a hetedikes lányok szüleinek 74,8 százaléka kérte a HPV-oltást, 2014–15-ben 77 százalék volt ez az arány – válaszolta a minisztérium a Világgazdaság kérdésére.

Az önkéntes, térítésmentes HPV elleni oltás 2014 szeptembere óta a nemzeti védőoltási program része.

A hazai számadatok kimagaslók a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint hasonlóan magas arányt egész Európában csak Portugália és az Egyesült Királyság tud felmutatni.

A HPV-hordozók közel ugyanakkora arányban lehetnek nők és férfiak is. Ezért is lenne fontos, hogy ne álljon meg a kormányzat félúton, s a fiúk részére is biztosítsák az ingyenes HPV-oltást – írta lapunk véleménycikkében Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gé­gé­szeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának intézetvezető professzora. Átlagosan tíz férfiból öt megfertőződik élete során humán papillomavírussal.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

méhnyakrák elleni védőoltás méhnyakrák HPV-oltás
Kapcsolódó cikkek