BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülhet a fagyasztott termékek piaca

A közelmúltban előfordult lisztériafertőzés ellenére a gyorsfagyasztott árukban jelentős potenciál van: a világon mindenütt, ahol megfelelő a hűtőlánc, dinamikusan nő a fogyasztás – mondta Losó József, a kizárólag hazai alapanyagot feldolgozó Mirelite Mirsa Zrt. elnöke.

A mélyhűtött termékek népszerűségének oka az urbanizáció, az élelmiszer-feldolgozási technológia fejlődése, illetve hogy – mint azt kísérletek is igazolják – a fagyasztott zöldségek vitamin- és tápanyagtartalma magasabb, mint a friss áruké. Ennek oka, hogy a friss áruként a piacra kerülő kertészeti termékeket még az optimális érési idő előtt leszüretelik, hogy elkerüljék a megromlásukat. Ezt követően pedig folyamatosan csökken a bennük lévő tápanyag- és vitamin. A gyorsfagyasztáshoz viszont a legérettebb fázisában takarítják be a zöldséget, és két-három órán belül lefagyasztják, így megőrzi magas vitamin- és tápanyagtartalmát. A gyorsfagyasztás a legkisebb veszteséggel járó technológia, és szén-dioxid-lábnyoma is a legkisebb.

A Greenyard magyar­or­szági üzeméből kiinduló lisztéria­fer­tőzésre utalva Losó József elmondta, hogy a betegséget okozó baktérium az élelmiszereinkben előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb kórokozószám mellett, legyengült szervezetben okoz. Magyarországon nem fordult elő súlyosabb megbetegedés, aminek az is az oka, hogy – szemben a nyugat-európai szokásokkal – nálunk a fagyasztott zöldségeket csak főzés után fogyasztják, a baktérium pedig a hőkezelés hatására elpusztul. A Mirsánál fokozottan ügyelnek a higiéniára, és az élelmiszerek nyomon követhetőségét négynapos auditon kell megújítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.