A közelmúltban előfordult lisztériafertőzés ellenére a gyorsfagyasztott árukban jelentős potenciál van: a világon mindenütt, ahol megfelelő a hűtőlánc, dinamikusan nő a fogyasztás – mondta Losó József, a kizárólag hazai alapanyagot feldolgozó Mirelite Mirsa Zrt. elnöke.
A mélyhűtött termékek népszerűségének oka az urbanizáció, az élelmiszer-feldolgozási technológia fejlődése, illetve hogy – mint azt kísérletek is igazolják – a fagyasztott zöldségek vitamin- és tápanyagtartalma magasabb, mint a friss áruké. Ennek oka, hogy a friss áruként a piacra kerülő kertészeti termékeket még az optimális érési idő előtt leszüretelik, hogy elkerüljék a megromlásukat. Ezt követően pedig folyamatosan csökken a bennük lévő tápanyag- és vitamin. A gyorsfagyasztáshoz viszont a legérettebb fázisában takarítják be a zöldséget, és két-három órán belül lefagyasztják, így megőrzi magas vitamin- és tápanyagtartalmát. A gyorsfagyasztás a legkisebb veszteséggel járó technológia, és szén-dioxid-lábnyoma is a legkisebb.
A Greenyard magyarországi üzeméből kiinduló lisztériafertőzésre utalva Losó József elmondta, hogy a betegséget okozó baktérium az élelmiszereinkben előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb kórokozószám mellett, legyengült szervezetben okoz. Magyarországon nem fordult elő súlyosabb megbetegedés, aminek az is az oka, hogy – szemben a nyugat-európai szokásokkal – nálunk a fagyasztott zöldségeket csak főzés után fogyasztják, a baktérium pedig a hőkezelés hatására elpusztul. A Mirsánál fokozottan ügyelnek a higiéniára, és az élelmiszerek nyomon követhetőségét négynapos auditon kell megújítani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.