Cégvilág

Milliós kártérítést fizet az Uber a diszkriminált és zaklatott munkatársainak

Az Ubernél már korábban elküldték a HR-vezetőt, mert nem lépett fel a diszkrimináció ellen.

Az Uber összesen 1,9 millió dollárt fizet ki 56 jelenlegi és egykori alkalmazottjának, akik azt állították, hogy szexuálisan zaklatták őket a munkahelyükön – írja a BBC. Emellett további 485 alkalmazott jelentette fel a céget, miszerint diszkriminálták őket a cégnél, számukra fejenként 11 ezer dollárt ítélt meg a bíróság.

A bíróság még márciusban ítélte meg a közel 10 milliós kártérítést: a folyamatot két latin-amerikai származású mérnök indította el, állításuk szerint az Uber kevesebb bért fizetett nekik, mint a fehér vagy az ázsiai munkatársaiknak.

Fotó: AFP

A vállalat később úgy reagált, hogy egyetért a felperesek indítványával, és hogy a kifizetendő összegek „tisztességesek, ésszerűek és megfelelőek”. Jahan Sagafi ügyvéd, aki a munkavállalók nevében tárgyalt azt mondta: boldog, hogy a megállapodás a tervek szerint halad. Azt is hozzátette, hogy mind a diszkrimináció, mind a zaklatás vádjában bizonyítani tudták állításaikat

A múlt hónapban az Uber HR-vezetője, Liane Hornsey lemondott egy belső vizsgálat nyomán, miszerint nem lépett fel a megkülönböztetés ellen a cégen belül. A kártérítések végleges jóváhagyásában a kaliforniai bíróság novemberben dönt.

Az Ubernek korábban is voltak szexuális visszaéléssel kapcsolatos botrányai: több mint száz Uber-sofőrt vádoltak meg azzal, hogy szexuálisan bántalmazták kuncsaftjaikat. A CNN-nek nyilatkozó névtelen sofőrök szerint semmilyen szexuális zaklatásra irányuló oktatást nem kaptak a cégtől. A botrányban több sofőrt is börtönbüntetésre ítéltek.

diszkrimináció szexuális zaklatás Uber
Kapcsolódó cikkek