Cégvilág

Politikai megfélemlítés alatt a pakisztáni újságírók

A pakisztáni újságírók és a közösségi médiában tevékenykedő aktivisták elleni, fokozódó nyomásgyakorlásra figyelmeztetett szerdán a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság jogvédő szervezet.

A szervezet szerint kimerítő és megcáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra, hogy

a pakisztáni újságírók és aktivisták a biztonsági szervek „szisztematikus és stratégiai” nyomásának vannak kitéve a dél-ázsiai országban.

A jogvédő szervezet közlése szerint a biztonsági szervek kifejezetten innovatív módszerekkel zaklatják azokat, akik nem hajlandóak az együttműködésre, másokat pedig megfélemlítés útján öncenzúrára kényszerítenek.

A bizottság példaként hozott fel egy hírlapot is, amelynek először a hirdetőit tanácsolták el a hatóságok a lapban történő reklámozástól, majd a lapot betiltották, a főszerkesztőt pedig megvádolták azzal, hogy külföldi hírszerzésektől fogadott el pénzt együttműködésért cserébe.

Fotó: Shutterstock

A pakisztáni sajtószabadságot ért támadásokról az utóbbi időben egyre többet cikkeznek a világsajtóban. A bécsi székhelyű, Független Sajtóintézet (Independent Press Institute) nevű újságírói szervezet júniusban, még a pakisztáni parlamenti választások előtt arra figyelmeztetett:

a hadsereg nyomást gyakorol az ország sajtójára, hogy elfojtsa a vele szemben kritikus hangokat, valamint hogy az általa támogatott, akkor még miniszterelnök-jelölt Imram Hán kormányfő számára kedvező sajtót helyezzék előtérbe.

A pakisztáni hadsereg szóvivője ráadásul korábban kiadott egy listát több újságíró és blogger nevével, akiket „államellenes” tevékenységgel vádolt meg. Ugyanezen a napon elraboltak néhány óra erejéig egy, a hadsereget illető bírálatairól ismert brit-pakisztáni újságírót a keleti Lahor városában. A katonaság tagadta, hogy köze lett volna a vélhetően megfélemlítésnek szánt akcióhoz.

újságírók Pakisztán
Kapcsolódó cikkek