Cégvilág

Hatvan városban indulhatnak egészségügyi fejlesztések

Az egészségügyi intézmények most induló fejlesztési projektjében több mint 7,8 milliárd forint jut Budapesten modernizálásra, az Észak- és Dél-Alföld huszonkét városában pedig együttesen 8,5 milliárd forint értékű beruházások kezdődhetnek.

Hét régió hatvan városában kezdődhet el hamarosan az egészségügyi intézmények, kórházak vagy járóbeteg-szakrendelők felújítása és új kórházi tömbök építése. Az közbeszerzési értesítője szerint a beruházások kivitelezésének többségét a ZÁÉV Zrt., a Laterex Építőipari Zrt., a Ke-Víz 21 Zrt. és az Épkar Zrt. nyerte el. A fejlesztések összértéke meghaladja a 28,4 milliárd forintot.

Viszonyításképpen az EBI Építésaktivitási jelentésének idei második negyedévi adatai szerint az elkezdett egészségügyi célú projektek összege majdnem elérte a 11 milliárd forintot, ugyanebben az időszakban a befejezett projektek összértéke pedig 9,3 milliárd forinton állt meg.

A most kihirdetett tenderen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) mellett további hat intézmény szerepel az ajánlatkérők között: a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Heim Pál Gyermekkórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetve a győri Petz Aladár Oktatókórház.

Fotó: Rosta Tibor

Az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében a nyugat-dunántúli régióhoz tartozó fejlesztések helyszínei között szerepel például Győr, Nagykanizsa, Szombathely és Zalaegerszeg egészségügyi intézményeinek, orvosi rendelőinek a modernizálása, hőszigetelése, a vizesblokkok és a fűtési rendszerek átépítése. A térségben a kivitelezések összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. A nyugat-dunántúli régióban a nyertes kivitelezők a ZÁÉV Zrt. és a Laterex Építőipari Zrt. Az utóbbi a közbeszerzési értesítő adatai szerint mind a hét régióban olyan pályázatot nyújtott be, amellyel nyerni tudott.

A Laterex tavalyi nettó árbevétele elérte a 9,2 milliárd forintot, holott egy évvel korábban 3,9 milliárddal kevesebbről számolt be.

A zalaegerszegi székhellyel rendelkező ZÁÉV három régióban nyert, az építőipari vállalat tavalyi nettó árbevétele elérte a 35 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbi forgalomhoz képest 20 milliárdos növekedést jelent – derül ki az Opten adataiból. A tenderben szereplő kivitelezők között található még a Pesti Építő Zrt., az Euro Campus Kft., a Jánosik és Társa Kft., az Aktív Zrt., a metAlcom Zrt. és a Harcon Építési Kft. A többi hat régió közül a dél-dunántúliban 3,41 milliárd forint értékben Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok, Szekszárd és Pécs kórházai újulnak meg.

Az Észak- és Dél-Alföld huszonkét városában 8,53 milliárd forint összegben indulnak fejlesztések az egészségügyi intézményekben.

Észak-Magyarországon 2,23 milliárd forint, a Közép-Dunántúlon 2,93 milliárd forint, Budapesten 7,82 milliárd forint jut a felújításokra. A fővárosban a kórházak vagy járóbeteg-szakrendelők korszerűsítése mellett személyfelvonó-építési munkákat is tartalmaznak a tenderek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

közbeszerzés TED egészségügyi beruházások
Kapcsolódó cikkek