Cégvilág

Ostrom alatt állnak az ipari számítógépek is

Az ipari számítógépek elleni kibertámadások különösen veszélyesek, mert anyagi veszteséget és gyártáskiesést okoznak a teljes ipari rendszerben.

Folyamatosan nő az ipari számítógépeket (ICS) érintő támadások száma, a Kaspersky Lab friss jelentése szerint a biztonsági cég megoldásaival védett ilyen eszközök 41,2 százaléka volt érintett legalább egy incidensben 2018 első fél évében. A helyzet azért is aggasztó, mert

a fenyegetés folyamatosan nő, 2017 első fél évében az ipari számítógépek 36,61, a múlt év második felében pedig már 37,75 százalékát támadták meg a kiberbűnözők.

A legtöbb ICS-számítógép elleni támadást 2018-ban Vietnámban hajtották végre, ahol a Kaspersky jelentése szerint az általuk védett eszközök háromnegyede volt érintett ezekben, de nem sokkal maradt el ettől az aránytól Algéria sem, míg a harmadik leginkább fenyegetett ország Marokkó volt, ahol 65 százalékos arányt mértek.

A fenyegetések legnagyobb számban az internetről érkeznek, ami az elmúlt évek során az ICS-ek fő fertőzési forrásává vált: a fenyegetések 27 százaléka érkezett a világhálóról, míg a kivehető információtároló eszközök 8,4 százalékkal állnak a második helyen.

Fotó: Shutterstock

Az ipari számítógépek elleni kibertámadások különösen veszélyesnek számítanak, mert anyagi veszteséget és gyártáskiesést okoznak a teljes ipari rendszerben. Ezenkívül a kényszerű leállás miatt a termelésből kieső ipari kapacitások káros hatással lehetnek egy régió társadalmi jólétére, ökológiájára és gazdaságára.

Az ICS-számítógépeket érő kibertámadások aránya aggodalomra ad okot. Azt javasoljuk, hogy az integráció kezdetétől, vagyis attól a pillanattól kezdve, hogy a rendszereket rákapcsolják az internetre, figyeljenek oda a rendszerek biztonságára: a biztonsági megoldások figyelmen kívül hagyása ebben a fázisban végzetes következményekkel járhat

– mondta Kirill Kruglov, a Kaspersky Lab biztonsággal foglalkozó kutatója.

Ahogyan az otthoni vagy az irodai eszközök esetében, az ipari számítógépeknél is fontos a működtetőrendszerek, az alkalmazási szoftverek és a biztonsági megoldások rendszeres frissítése. Emellett célszerű lehet dedikált, végpontvédelmi megoldásokat telepíteni az ICS-szerverekre, -munkaállomásokra.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

számítástechnika Kaspersky Lab ICS-számítógép
Kapcsolódó cikkek