Cégvilág

Módosítást kérnek a segédeszközgyártók

Tizenhat éve nem változott számos, a NEAK által támogatott gyógyászati segédeszköz ára, ezért a termékek előállítói és forgalmazói a finanszírozás felülvizsgálatát és változtatását szeretnék – mondta a Világgazdaságnak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség főtitkára.

Az egyik legalacsonyabb a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott gyógyászati segédeszközök ára Európában – mondta a Világgazdaságnak Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára a Világgazdaságnak –, emiatt egyre apad a terület kiskereskedőinek árrése.

A gyógyászati segédeszközök ma is alkalmazott, 90-es évek végén kialakult támogatási rendszere szerint például a végtagprotézisek támogatási aránya 98 százalék, az elektromos kerekesszékeké 90 százalék, a kötszereké 80 százalék, a hallókészülékeké 70 százalék.

Nincs különbség a néhány száz, illetve a több ezer forintos kötszerek támogatásának aránya között. Szigorúan rögzített az is, hogy hány kötszert és mennyi ideig támogat a NEAK, továbbá, hogy mi írható fel, és mi nem egy adott idő után a terápiás hatás elmaradása esetén. A drágább eszközök terítési díja arányosan magasabb – mondta Róka László. Tájékoztatása szerint a NEAK az idén több mint 60 milliárd forinttal támogatja a gyógyászati segédeszközök forgalmát.

A NEAK-kal folyó egyeztetései során a FESZ többek között amellett érvel, hogy az összes támogatott gyógyászati segédeszköz áfája 5 százalék legyen. E termékek áfája 5 vagy 27 százalék. Magas áfája van például a vércukormérőnek is, amelynek a támogatása 80 százalékos – hangsúlyozta a főtitkár. Holott a vércukormérő az innovatív, kommunikációra képes gyógyászati segédeszközök közé tartozik, amelyek elterjedésével hatékonyabban gondozhatók a krónikus betegek.

A gyógyászati segédeszközök támogatott árát és a támogatás mértékét a NEAK határozta meg, és azon 2002 óta nem változtatott
Fotó: MTI / Komka Péter

Változást szeretne a FESZ a támogatott gyógyászati segédeszközök kihordási idejében is. A kihordási idő eltérő – a nagyothalló-készüléké például hat év, az új elektromos kerekesszéké nyolc év, a váladékszívóé vagy az ultrahangos inhalátoré tíz év –, de e termékek a kihordási időn belül csak teljes áron szerezhetők be. A szövetség ezért a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát javasolja. Róka László szerint kedvező lenne az is, ha a szabályozás bevezetné az adott gyógyászati segédeszköz használatára vonatkozó tájékoztatásért járó kiszolgálási díjat.

A finanszírozott termékek árai nem követik sem a forint–euró árfolyamváltozását, sem a gyártói alapanyag-változásokat

– erősítette meg a fentieket a Világgazdaságnak Tóthné Hegyi Krisztina, a hazai piacon több mint száz termékkel jelen lévő Mediq Direkt Kft. termékmenedzsere. Mint rámutatott: már megjelentek az intelligens kötszerekre vonatkozó ajánlások, régen nem mullpólyával kötik a sebeket. A korábban és most használt kötszerek előállításának költségei nagymértékben eltérnek. Mint elmondta: cége már többször kért árkorrekciót is, mert az innovatív termékek árai nem férnek bele abba a keretbe, amelyet a NEAK referenciaárként meghatároz.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Forgalmazók az Egészségért Szövetség NEAK Róka László gyógyászati segédeszköz egészségügy
Kapcsolódó cikkek