Cégvilág

Rengeteget költenek gyógyszerre az idősek

A betegeknek a vényköteles gyógyszereikért csaknem 63 milliárd forintot kellett fizetniük a patikákban.

A támogatott gyógyszerek felét a 65 év felettiek váltották ki a gyógyszertárakban tavaly, ez több mint 78 millió orvosi vény – közölte képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A társadalombiztosító tavaly 149,3 milliárd forinttal járult hozzá az idősek gyógyszereihez, a betegeknek pedig a vényköteles gyógyszereikért csaknem 63 milliárd forintot kellett fizetniük a patikákban.

Fotó: MW

Az összes támogatott gyógyszer bruttó fogyasztói ára több mint 477,3 milliárd forint volt a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ez tízmilliárd forintos növekedés egy év alatt. A vényköteles patikaszerekért 2017-ben 124 milliárd forintot fizettek a betegek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatása 352,7 milliárd forint volt, vagyis – a KSH adatai szerint – ez a készítmények árának több mint 71 százalékát tette ki.

Az Emmi adatai szerint a 65–69 év közöttiek gyógyszereit a NEAK 44,8 milliárd forinttal támogatta, a betegeknek ebben a korcsoportban a támogatott gyógyszereikért 16,5 milliárd forintot kellett ténylegesen fizetniük, a 75 év felettieknél ez az összeg megduplázódik. A tárca szerint a 75 évesnél idősebbek valamivel több, mint 38 millió receptet váltottak ki tavaly.

Zöld recept

Egészségügyi roadshow keretében hívja fel a figyelmet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a szívinfarktus és a stroke kockázataira, a lehetséges megelőzési formákra a Zöld recept – A mozgás gyógyszer elnevezésű akció keretében. A múlt évben 131,6 ezren haltak meg Magyarországon szív- és érrendszeri betegségben, agyi katasztrófában 44 ezren vesztették életüket. Hazánkban évente 30 ezren kapnak szívinfarktust, és 15 percenként kerül valaki kórházba stroke miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

NEAK recept Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek