Cégvilág

Tb-re is felírható a cariprazine

A gyógyszert akkor lehet felírni, ha az elsődlegesen javallott első és második generációs termékek hathetes kúra után sem fejtenek ki megfelelő hatást.

Befogadta a társadalombiztosítás (tb) által támogatott törzskönyvezett gyógyszerek körébe a Richter originális antipszichotikum-készítményét, a cariprazine-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában közölt, mától hatályos rendeletmódosításból. A tájékoztatás szerint a skizofrénia gyógyszeres kezelésekor választható cariprazine úgynevezett második vonalban alkalmazható gyógyszer lesz: akkor lehet felírni, ha az elsődlegesen javallott első és második generációs termékek hathetes kúra után sem fejtenek ki megfelelő hatást.

A Richter gyógyszerét akkor választhatják az orvosok, ha a betegeknél a skizofrénia negatív tünetei – többek közt az érzelmek eltompulása, bizalmatlanság, eltávolodás a külvilágtól – jelentkeznek.

Ez erősen behatárolja a gyógyszer alkalmazhatósági körét, s ezzel együtt a forgalmát is. Nem véletlen, hogy piaci elemzők nem remélnek lényegi árbevétel-növekedést a hazai tb-jóváhagyástól, ahogy a Richter árfolyamát sem ez mozdítja majd ki a gödörből. Maga a hozzáférhetőség a betegek számára a legjobb hír, az elemzőknek a lépés nem okozott meglepetést.

Fotó: MTI/Faluldi Imre

A cariprazine négy évtizede az első olyan originális gyógyszer, amelynek kutatás-fejlesztési és gyártási folyamata is hazai. A fejlesztések 2005 óta zajlottak a bipoláris zavarok háromféle fajtájának a kezelésére, valamint a skizofrénia orvoslására.

A vegyület a Richter találmánya, a fejlesztési munka az amerikai Forest (azóta Allergan) vállalattal folytatódott.

Az Egyesült Államokban már 2016 óta alkalmazzák a készítményt Vraylar márkanéven. 2018 első felében a Richter 36,7 millió dollár részesedést kapott az Allergantól a cariprazine-értékesítések után, 53 százalékkal többet, mint 2017 első felében.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

skizofrénia cariprazine Richter
Kapcsolódó cikkek