Cégvilág

Rendőrök mentek a Renault-Nissan konszern vezéréért

Japán lapértesülések szerint a tokiói ügyészség előállította Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan konszern vezérét. A vád ellene, hogy megszegte a pénzügyi szabályokat.

Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari konszern elnök-vezérigazgatója hétfőn azzal került be a Japán sajtóba, hogy a valós jövedelménél alacsonyabb összeget vallott be, ezért adócsalás gyanújával őrizetbe vették – írja a The Guardian.

A hír hatására a Renault piaci értéke először 5 százalékkal zuhant hétfőn, majd a déli órákra már 12 százalékkal gyengült a konszern értéke.

A Nissan nyilatkozatban közölte, teljes mértékben együttműködnek a Japán ügyészséggel és az elmúlt hónapokban a lefolytatott hatósági vizsgálatok alapján Carlos Ghosn és Greg Kelly igazgató is éveken keresztül valótlan adatokat közölt a tokiói tőzsdének. A cég azt is hozzátette, számos más jelentős szabálytalanságot is felfedeztek, mint például a céges pénzügyi forrásokat személyes célokra fordították a vezetők.

Hiroto Saikawa, a Nissan vezérigazgatója bejelentette, kezdeményezi az igazgatói tanácsnál, hogy mentsék fel Ghosnt és Kellyt a pozíciójuk alól.

Carlos Ghosn
Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A brazíliai születésű, libanoni származású és francia állampolgárságú, Ghosn karrierjét a Michelinnél kezdte el mielőtt a Renault-hoz csatlakozott volna. A Nissanhoz 1999-ben ment, majd a vállaltatott felvásárolta a Renault, amelynek 2001-ben lett a vezérigazgatója.

Ghosn volt a legfontosabb szereplője a Nissan és a Renault közötti egyesülésnek 1999-ben, hozzákötik a Nissan nyereségessé válását az autógyárral létrehozott szövetség alatt. A Nissan 2016-ban szerezte meg az ellenőrzést az üzemanyag-fogyasztási botrány miatt pénzügyi nehézségekbe keveredett Mitsubishi Motors felett. Ghosn a Mitsubishi újdonsült vezérigazgatójaként ezt a márkát is integrálta a Nissan-Renault gyártási együttműködésbe.

A konszern 2017-ben összesen 10,6 millió autót értékesített, világszerte pedig több mint 450 000 alkalmazottal rendelkezik.

A Nissan azt is közölte, hogy mélyen sajnálta a történteket, mert a botrány nagy aggodalmat keltett a részvényeseik és a menedzsment körében is, azonban a cég megígérte, továbbra is folytatják a megkezdett munkát. A Renault azonban elállt a hír kommentálásától.

Nissan Carlos Ghosn Renault
Kapcsolódó cikkek