Cégvilág

A kollektív szerződés miatt van feszültség Pakson

Ha nem sikerül megállapodni a biztonsági őrök helyzetéről, március 1-jétől a sztrájk sem kizárt az atomerőműben.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 42 fegyveres biztonsági őre március 23. után az Atomix Kft. alkalmazottja lesz, a kiszervezés hátrányosan érinti őket, az éves fizetésük akár egymillió forinttal is csökkenhet – mondta a Világgazdaságnak Hatvani Jácint, a paksi Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, a Paksi Atomerőmű Zrt. már korábban is az Atomixbe szervezte ki azokat a tevékenységeket, amelyek nem tartoznak közvetlenül a villamosenergia-termeléshez, például a technológiai takarítást és az üzemi étkeztetést.

A szakszervezetek azt kérik, hogy az új munkáltató öt éven át olyan feltételekkel alkalmazza a biztonsági őröket, mint amilyeneket a Paksi Atomerőmű Zrt. garantált a kollektív szerződésben

– mondta Hatvani Jácint. Tájékoztatása szerint, bár a tárgyalások már a múlt évben elkezdődtek, a helyi szintű, majd a tulajdonosi, valamint a legfőbb tulajdonosi jogok gyakorlójával történt tárgyalások sem vezettek eredményre, ezért a szakszervezetek kedden petíciót adtak át Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.

A negyvenkét munkavállalóból mintegy harmincan demonstráltak Budapesten, a miniszter irodája előtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A szakszervezetek február 22-én munkaügyi konfliktust jelentettek be, a törvény szerint ezután hét nap áll rendelkezésre a helyzet kezelésére. Ha nem születik megállapodás, akkor március 1-jétől akár a sztrájkra is készen állnak – tette hozzá Hatvani Jácint.

Bár az új munkáltatónál a biztonsági őrök a jelenlegivel azonos bért kapnának, de a kollektív szerződés rendszere és a juttatások különbözők lennének

– mondta Lőrincz László, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetét irányító elnök. Szerinte ezt kellene az új munkáltatónak kompenzálnia.

Reakciójában a Paksi Atomerőmű méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezetek követelését, mert „a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatti átszervezés után a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül tetemes kompenzációs csomagban is részesülhetnek”.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

sztrájk MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete
Kapcsolódó cikkek