Cégvilág

A vasérc drágult, az acélár még stagnál

A magas vastartalmú vasérc tavaly november 26. óta 76 százalékkal drágult, ebben a brazíliai bányakatasztrófa is szerepet játszott. A drágulásra különböző forgatókönyvekkel készülnek a termelők.

A brazíliai Brumadinhónál január végén bekövetkezett bányakatasztrófa után egyszeri kínálati sokk érte a vasérc piacát, amelyre a meghatározó kínai szereplők a szokásos újévi ünnepek miatt egy hétig nem tudtak reagálni. A Vale bányatársaság termelőkapacitásainak 9 százaléka esett ki, s a cég bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni exportszerződéseit. A korábban 40 milliósra jelzett kiesést az elemzők már 70 millió tonnára becsülik.

Hétfőn, a kínai holdünnep utáni első kereskedési napon a lehetséges limittel tonnánként 96,26 dollárra drágult az irányadónak számító májusi szállítású vasérc árfolyama a Dalian Árutőzsdén.

A Goldman Sachs elemzői szerint a kínálati sokk elhúzódik, ezért a vasérc árfolyama a mostani szinteken ragadhat. Az HSBC szakértői viszont úgy látják, hogy a 80 dollár feletti árfolyam nem tartható fenn, és a szezonális mozgásoknak megfelelően visszaállhat a 75 dolláros kurzus, hacsak a brazil kormány nem rendel el újabb korlátozásokat a Vale vasércbányáinál.

Fotó: AFP

A vasérc robbanásszerű drágulását az acél kurzusa eddig nem követte. Ennek az egyik oka, hogy a felhalmozott vasérctartalékok még fedezték a szezonálisan most alacsony keresletet. Ez a vasérc-acél marzs szélesedéséhez vezetett, ami hosszabb távon az acélgyártók profitabilitását rontja. A másik ok, hogy a világ acélkereslete csökkenőben van, amire a globális gazdasági lassulás mellett a termelés strukturális átalakulása is hatással van. A piacot nyomás alatt tartja, hogy meg nem erősített hírek szerint a kínai acélipart a pekingi vezetés áprilistól szeptemberig környezetvédelmi okok miatt várhatóan mesterségesen visszafogja.

A kínai újév után újrainduló acélipar két módon reagálhat a megemelkedett alapanyagárakra.

Egy­részt elhalaszthatják a beszerzéseket, felélve tartalékaikat, másrészt az olcsóbb fajták felé fordulhatnak. Ez nem lenne példa nélküli, Kína ugyanis az elmúlt években folyamatosan csökkentette a magasabb vastartalmú vasérc felhasználását a fémhulladékokkal szemben. Ez a lehetséges választás máris látszik az árkülönbözetben. Ha a helyzet nem változik, elemzők szerint az acél árfolyamának emelkedése helyett az alacsonyabb vastartalmú vasércnek és helyettesítőinek – például a fémhulladékoknak – a ralija várható. Ennek megfelelően nem kellene arra számítani, hogy a termelési lánc többi tagja is árat emelne, így változtatva meg az egyensúlyi állapotot az alapanyagok piacán.

Van azonban esély a rali folytatódására.

Ehhez az szükséges, hogy a Vale felől még több rossz hír érkezzen, de egy kínai gazdasági stimulus vagy kedvező kereskedelmi megállapodás is tovább hajthatja az árakat. Ekkor már az acél árfolyama is megindulna, ez hosszabb távon a termelői láncon keresztül a makrogazdasági kilátásokra is hatással lehetne.

Vale acél vasérc
Kapcsolódó cikkek