Cégvilág

Frissítésre vár a hitelszerződés

A beruházás valós állapotát tükröző feltételeknek kell a két új paksi blokkhoz nyújtott orosz hitelről szóló megállapodás módosításába kerülniük, hogy a megbízót ne kösse a törlesztés megkezdésének eredetileg meghatározott 2026. március 15-i időpontja.

Hamarosan módosítják a két új paksi blokk finanszírozásáról szóló szerződést. A Világgazdaság információi szerint

az új megállapodásnak tükröznie kell, hogy a projekt 22 hónapot késik a vele kapcsolatos brüsszeli vizsgálatok elhúzódása miatt, és további fél-egy évet azért, mert a Paks II. Zrt. máig nem kapta meg a létesítési engedélykérelemhez szükséges komplett tervet az orosz fővállalkozó, a Roszatom mérnökirodájától.

Ez utóbbi alapján kézenfekvőnek tűnik, hogy a szerződésmódosítás – amelynek tervéről Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter többször nyilatkozott – akkor kapja meg végleges formáját, amikor a Paks II. Zrt.-hez befutnak az. 5. és a 6. paksi blokk engedélyeztetésre alkalmas tervei.

Fotó: Paks II. zrt

A mostani állapot szerint az új hitelmegállapodás feltételeinek kialakításakor aligha számolhatnak az első blokk 2027-nél korábbi átadásával. (Abból a szempontból még ez is igen kényelmes időpont, hogy a ma működő blokkokat 2032 és 2036 között állítják le, vagyis bőven lesz átfedés a régi és az új egységek üzemeltetésében.)

A Paks II. Zrt. és az orosz JSC NIAEP 2014-es megállapodása szerint a Paksi Atomerőmű együtt 2000 megawattnyi paksi blokkjait leváltó két 1200 megawattos egység 2024-ben, illetve 2026-ban kezdte volna meg működését.

Ehhez igazítva határozták meg 2026. március 15-ben az első törlesztőrészlet fizetésének legkésőbbi – de ma már tarthatatlan – időpontját.

A szerződés frissítői ezért hozzányúlhatnak közvetlenül a megállapodásban szereplő dátumokhoz, de a hitelszerződés más feltételeihez is, hiszen korántsem biztos, hogy a közös nevező csak a fizetési határidők átírásával található meg.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Paks II. beruházás JSC NIAEP
Kapcsolódó cikkek