Cégvilág

Konzorcium építi a Váci úti üzleti negyedet

Befektetőtárssal tervezi megépíteni a Váci úti üzleti negyedet a Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt., amely előrehaladott tárgyalásokat folytat a gigantikus projektet finanszírozó konzorcium létrehozásáról – értesült a Világgazdaság.

A City 2020 néven beharangozott városnegyed kialakításában az Optima Befektetési Zrt. az ingatlanokkal vesz részt.

A 7,5 hektáros, egybefüggő területet 2016 őszén 55,2 millió euróért, akkori áron mintegy 17 milliárd forintért vették meg a jegybanki alapítványok.

A telken 150 ezer négyzetméternyi iroda és 100 ezer négyzetméternyi egyéb funkciójú ingatlan épülhet. A két tulajdonostól megvásárolt egykori gázgyári és volt csavargyári terület értéke 2016 szeptembere óta 15-20 százalékkal emelkedhetett, az üzletet még az ingatlanár-robbanás kezdetén ütötték nyélbe. A terület egyik része üres, a másik felén működnek üzletek, amelyek a bontásig valószínűleg maradhatnak, hiszen a bérlőik addig is fizetnek bérleti díjat.

Fotó: VG

A Váci úton egyelőre minden változatlan, de közben már több nemzetközi építésziroda is elkészítette az új városnegyedre a 65-75 méteres magasházakkal variált mestertervét. (Az ugyancsak a Váci úton álló, volt Vízmű-székház 61 méter magas, az Árpád híd közelében a GTC 90 méteres és a HB Reavis is hasonló, 65 méteres épületet fejleszt.)

A Pallas Athéné Alapítványok Váci úti telkein a Világgazdaság információi szerint Budapest legintenzívebben fejlődőirodafolyosójának új központját akarja kialakítani az Optima, élve a lehetőséggel, hogy a környéken építkező fejlesztőkkel ellentétben nem egy-egy önálló telket, hanem összefüggő, komplexen tervezhető területet birtokol.

A környékbeli irodaházakból és azok környékéről hiányzó szolgáltatásokkal felszerelt központot minden építészeti mesterterv nyitott, átjárható, üzletsorokkal övezett sétányokkal, parkokkal gazdagított negyedként képzeli el – különböző stílusban.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

MNB alapítványok Pallas Athéné Alapítványok Optima Zrt. konzorcium
Kapcsolódó cikkek