Cégvilág

Küldi a terveket a Roszatom

A Roszatom egymás után küldi Magyarországra a Paks II. projekt létesítési engedélykérelméhez szükséges terveket, terítéken az üzemanyag-szállítási megállapodás.

A két új magyarországi atomblokk építésének orosz fővállalkozója, a Roszatom sorra küldi a magyar félnek azokat a terveket, amelyek alapját képezik az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) beadandó létesítési engedélykérelemnek – jelentette ki magyar újságírók előtt Kovács Pál paksi kapacitás-fenntartásért felelős államtitkár a Szocsiban rendezett, XI. Atomexpón. Emlékeztetett, hogy durván 300 ezer oldalnyi dokumentumról van szó. Közben folynak már a tárgyalások az új atomerőmű üzemanyag-ellátásáról is.

Terítéken van a paksi projekt finanszírozási szerződésének korrekciója, pontosítása is, miután a beruházás késik a vele kapcsolatos, uniós vizsgálatok miatt

– válaszolt a Világgazdaságnak az államtitkár. Mint elmondta, a kérdésről Varga Mihály pénzügyminiszter már egyeztetett orosz kollégájával, a magyar fél most e megbeszélések eredményét és szerződésmódosítási javaslatát várja.

Fotó: AFP

A rendezvényen délután két magyar vonatkozású szándéknyilatkozat kívánnak aláírni. Az első az MVM és Rusatom Service 50-50 százalékos vegyes vállalatának alapításáról szól. Az új társaság az erőművek, beleértve az atom- és hagyományos hőerőművek, valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztést és karbantartást végez majd.

A másikat a Roszatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem vezetői írják alá az egyetem és a társaság együttműködéséről.

A tervben közös tudományos képzési projektek és diákcsere-programok szerepelnek. A felek megvizsgálják dunaújvárosi atomenergetikai szak indításának lehetőségét.

Részletek a holnapi Világgazdaságban

 

Roszatom Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek