Cégvilág

Többet költenek a hitelkártyások, szeretünk „érinteni”

A K&H készített egy kimutatást arról, hogy miként oszlanak meg a betéti-és hitelkártyás költések. A fővárosban vesznek fel legritkábban készpénzt.

A betéti kártyások havonta átlagosan 32 ezer forintot, a hitelkártyások pedig 52 ezer forintot költenek – közölte a K&H Bank.

Szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom az elmúlt években, a tranzakciók száma és értéke hitelkártya esetében 28 százalékkal, betéti kártyák esetében 32 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat, áll a pénzintézet közleményében.

Fotó: Shutterstock

Több tízezer forintot költenek havi átlagban a K&H bankkártyát használó ügyfelek, tájékoztattak. A betéti kártyások tavaly havi átlagban 32 ezer forintért vásároltak, a hitelkártyásoknál pedig 52 ezer forintos költést is elérte a vásárlások összege. A K&H összesítése szerint a kártyák 88 százaléka, azaz 10-ből 9 betéti kártya, a hitelkártyák aránya pedig 12 százalék.

A bankkártyák számának átlagos növekedése 4% az előző évhez képest.

A K&H adatai szerint az érintett bankkártyák 46 százalékával már vásároltak az interneten keresztül. A fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régióban a legnagyobb az „online kártyahasználók” aránya. Ezzel összhangban van, hogy az ebben a régióban élők esetében a legalacsonyabb a készpénzfelvételek aránya.

A bankkártyákkal való vásárlások 70 százaléka 2018-ban érintéses tranzakció volt.

Nem szeretünk bankolni

Van olyan pénzintézet, ahová egy átlagos lakossági ügyfél nyolchavonta megy be, ráadásul a betérők is egyre kevésbé akarnak tranzakciókat indítani, inkább tanácsadásra, tájékoztatásra van szükségük. A ritkább ügyfélkapcsolat nehezítette meg a banki adategyeztetést.

 

pénzintézetek KnH hitelkártya bankkártya
Kapcsolódó cikkek