Cégvilág

Alapfelszereltség lehet a társasházi e-töltő

Néhány éven belül a lakóházak és a parkolóházak alapkellékévé válhat az elektromos töltő, amelynek beépítésére az új építésű lakások vásárlói körében évről évre növekvő kereslet mutatkozik.

Idén tavaszig mintegy félezer engedélyköteles e-töltőt helyeztek üzembe az országban több mint 800 töltőponttal, jövőre továbbiak telepítésére számíthatnak az elektromos autók használói. További cél, hogy 2025-re az e-autók otthoni töltését szabályozási szempontból ugyanúgy tekintsék, mint az egyéb fogyasztói berendezéseket, nem kellene hozzá speciális engedély sem. Az e-töltők a háztartások, a társasházak és a parkolóházak alapvető kellékei lesznek, több kiegészítő kényelmi szolgáltatást is kínálhatnak az okosépületek részeiként.

Egyelőre azonban több százezer forintos többletköltséggel kell számolnia annak, aki e-töltő kiépítésével tervezi megvásárolni parkolóhelyét valamelyik budapesti lakásfejlesztő cégtől. A Világgazdaság által megkérdezett piacvezető társaságok az e-töltővel felszerelt gépkocsibeállókat nettó 300–800 ezer forintos felárral értékesítik, ez tartalmazza a zárható töltő kiépítését fogyasztásmérővel, a hálózat bővítési díját és az elektromos rendszer bővítési költségeit is. A tetemes költség egyik összetevője, hogy folyamatosan magas terhelhetőséget bíró kábelekre van szükség, amelyek nem melegszenek túl, és biztonságosan tölthető róluk az autó. A költséget növeli az elektromoshálózat-fejlesztési hozzájárulás 115 ezer forint plusz áfás díja, amelyet minden egyes 7,2 kilowattos töltő után meg kell fizetni. Ennek eltörlése számottevően segítené az e-töltők nagyobb arányú penetrációját – vélekednek egybehangzóan a lakóingatlan-fejlesztő társaságok illetékesei. Az elektromos autózás elterjesztéséhez a Jedlik Ányos-terv 2.0 egyik javaslata is igyekszik hozzájárulni, eszerint meg kell vizsgálni a társaságiadó-kedvezmény kiszélesítésének lehetőségét is az e-töltő-telepítési kedv élénkítésére. Mint arról korábban beszámoltunk, felmerült a beruházások segítése akár a TAO-támogatás kiszélesítésével, a nem nyereségorientált társaságoknak és jogi személyeknek egyéb hozzájárulásokkal, cserébe az e-töltők minimális rendelkezésre állásáért.

Az otthoni tankolást biztosító, lakásokhoz kapcsolódó e-töltők iránti kereslet mértéke ma még projektenként igencsak változó, van, ahol még az egy százalékot sem éri el, és van, ahol a parkolóhelyek csaknem 50 százalékához kérik már a vevők, jellemzően a magasabb presztízsű projekteknél – jellemezte a helyzetet Bozsovics Zsolt, a Biggeorge Property projektigazgatója. Hasonlóan meglehetősen eltérő volumenű keresletet tapasztal Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Zrt. értékesítési igazgatója, mondván, kerületenként és épületenként is eltérők a tapasztalatok. A X. kerületben például a vevők mindössze 7-8 százaléka kér e-töltőt, a XIII. kerületben ez az arány már tavaly is meghaladta a 15 százalékot, a most épülő házaikban pedig várhatóan 20 százalék feletti lesz. A Metrodom a kifejezetten bérbeadásra épített lakásaihoz tartozó beállók mindegyikét ellátja elektromos töltési lehetőséggel, mert hosszú távon minden bizonnyal alapfelszereltségnek tekintik majd a lakók.

A Wing Zrt. lakásfejlesztő cége, a Living projektjeinél azt tapasztalják, hogy már most, az értékesítés kezdetén elfogynak az e-töltővel felszerelt beállóhelyek. Annak ellenére is sokan választják ezt az opciót, hogy esetleg még nem rendelkeznek elektromos autóval – hallottuk Martin Jánostól, a társaság igazgatójától. A Living folyamatban lévő lakóprojektjeinél – a Kassák Residence mellett a Metropolitan Garden és a Park West építése is zajlik, ezenkívül a Kassák Passage lakásainak értékesítése is megkezdődött – a beállóhelyek 20 százalékát tervezték elektromos autó töltésére. Az elszámolás mindenütt önálló mérőórával, mindig az egyéni fogyasztás után történik, csak a tulajdonos fér hozzá a töltőhöz, amelyet zárható dugaljjal védenek az esetleges visszaélésektől – közölte Martin János. A nagy lakásfejlesztő cégeknél egyre inkább a lakások alapfelszereltségét képezi az okosotthoncsomag, a különböző eszközök csatlakoztatására és irányítására alkalmas központi egység. A Living a fűtésszabályozó rendszert és az okosdugaljat is a csomagba tette (az előbbi folyamatosan méri a szobák hőmérsékletét, megtanulva adottságaikat, így maximális energiahatékonyságot ér el). Az alapcsomag a vásárló igényei szerint bővíthető egyebek között világítás- és fényerő-szabályozóval, nyitásérzékelővel, füst- és vízérzékelővel, de akár okosgombbal és -zárral, kamerarendszerrel, kézmozdulat- és hangvezérlővel is felszerelhetők a lakások. A Biggeorge Property ugyancsak smart home ready csomaggal értékesíti a lakásokat, a lakók a személyre szabott okosotthon-kiépítést kedvezményesen tudják megvásárolni – tájékoztatott Bozsovics Tibor. A Metrodom is ellátja lakásait komplex, a fűtéstől a világításon át a redőnyökig mindent vezérelni képes okosotthonrendszerrel, amelyet a kaputelefonokkal és a liftek vezérlésével is összekapcsolnak.

Egyes projektekben a vásárlók

20

százaléka kéri parkolóhelyéhez a töltőt is

Ezek is érdekelhetik