Uram, merüljön alá a boráért! Ez a mondat valószínűleg nem sok helyen hangozhat el a világban, de a horvárországi Mali Ston-i öbölben az Edivo borászat a kivételek közé tartozik. A vállalkozás két éven át érleli a tenger mélyén a borokat, és igazán különlegessé az teszi, hogy a vendég akár maga is lemerülhet, hogy felhozza a neki tetsző palackot. Az amforákban érlelés védett szabadalom, az Edivo pincészet jó ideje készíti így a borokat, és tapasztalt búvárok kíséretében a vállalkozó kedvű vendégek meg is nézhetik a borkészítés folyamatát. A pár éve kínált szolgáltatás nagyon népszerű, a borászat alkalmazásában álló Mislav Cupek, aki búvárként dolgozik, azt állítja, főleg amerikai turisták élnek a lehetőséggel, és sok nászutas pár is akad a merülők között.
Az öbölben évente mintegy ötezer palackot helyeznek a tenger mélyére, a két évig tartó érlelés a szakértők szerint igazán lágy, különleges ízt ad a bornak. A palackok ára 70 és 200 euró (23 ezer és 65 ezer forint) között változik, attól függően, milyen amforát használtak az érlelés során. Az agyagedényben való érlelésre egyébként már nyolcezer évvel ezelőtt Grúziában is akadt példa, ezt régészeti leletek bizonyítják. A grúzok amforáját, a szőlő erjesztésére és érlelésre szolgáló edényt qvevrinek hívják, és sok esetben a földbe temetve érlelték benne a bort. 2013-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a grúz amforás érlelést. A hordóban érleléssel szemben az az előnye a szakértők szerint, hogy így kevesebb ízanyag kerül a borba, vagyis tényleg borízű lesz a bor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.