Cégvilág

Az Opus Globalhoz kerülhet a Titász

Az Opus Global Nyrt. megvásárolhatja az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t a német E.ON-tól. Szándéka szerint az Opus hosszú távon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé kíván válni – mondta lapunknak Bally Attila, a cég energetikai szakértője.

Az Opus Global az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásával szerzi meg az első áramhálózati eszközét. Miért éppen a Titászt választották?

A Titász Magyarország ötödét látja el árammal, tavalyi árbevétele meghaladta a 47,8 milliárd forintot, adózott eredménye pedig elérte az 5,4 milliárdot. A dinamikusan fejlődő kelet-magyarországi régióban az Opus csoport már ma is rendelkezik energetikai befektetéssel: nyáron alapkezelőjén keresztül befolyást szerzett a térség gázelosztó vállalatában, a Tigázban. Így a két cég közti szinergiák kiaknázása révén növelhető a hatékonyságuk. Az is érv, hogy már most bejelentettek olyan beruházásokat a régióban – például a BMW-ét –, amelyek tovább növelhetik az áramhálózati vállalat eredményességét. Mindez azt indokolja, hogy markánsabban legyünk jelen a térségben.

Mekkora a vételár?

A felek az adásvételre vonatkozó megállapodást jelentették be pénteken. A tranzakció egyes feltételeit – így a vételárra vonatk­ozót – a heteken belül kezdődő jogi, pénzügyi átvilágítást követően alakítjuk ki. Addig körülbelül egy év telik el, az ügylet zárását 2020 harmadik negyedévében tervezzük.

Bally Attila, OPUS szakértő
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ez az egyéves átmeneti állapot nem okoz bizonytalanságot a Titász partnerei, ügyfelei körében?

Nem okozhat, ugyanis jogi, műszaki és technológiai értelemben is erősen definiált helyzet, amelyben nem merülhet fel ez a probléma. Ráadásul egyik cég reputációja sem engedi meg, hogy ne az ellátásbiztonság és az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása legyen a fő szempont.

Elképzelhető, hogy az átvilágítás során megismert adatok vagy más megfontolások alapján egyes részeket eladnak a Titászból?

Nem szeretnék feltételezések­be bocsátkozni az átvilágítás előtt, de inkább fordítottnak látom a helyzetet. Miután a Titásznak épp az E.ON-ból való kiszervezése folyik, azt kell majd megvizsgálnunk, hogy az anyavállalat által nyújtott szolgáltatások közül nekünk melyeket kell majd esetleg pótolnunk. Például ezen a téren merülhetnek fel a már említett, akár a földrajzi átfedés révén is kézenfekvő szinergiák.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Bally Attila Opus
Kapcsolódó cikkek