Cégvilág

Előremenekül Magyarországon a Bosch

Nagy beruházásokkal, fejlesztésekkel, tovább- és átképzésekkel készül magyarországi gyáraiban a Bosch az autóipar megtorpanására. A gazdaság növekedésének lassulása ellenére a tavalyihoz hasonló árbevételre számít.

A Bosch becslése szerint 2019-ben a gépjárműgyártás globálisan 5 százalékkal esik vissza, így körülbelül 93 millió jármű gördül le a gyártósorokról. Először történik meg a válság óta, hogy két egymást követő évben csökkennek a termelés számai. Az értékek akár a 2016-os szint alá eshetnek – tudta meg a Világgazdaság a Boschtól. A német központú vállalat közlése szerint a mobilitási megoldások üzletága az autóipar nehéz helyzete ellenére stabil, és a piaci átlagnál dinamikusabban fejlődik. A gépjárműipari piacon tapasztalható megtorpanás ellenére az üzletágnál az előző évit megközelítő árbevételre számítanak. A vállalat tavaly magyarországi tevékenységének minden területén növekedést ért el, a teljes árbevételét 1317 milliárd forintra növelte, ami 13 százalékos emelkedés az előző évihez képest.

Már az év elején jelezte a Bosch, hogy az idén a globális 2,3 százalékos csökkenésére számít. Ez a visszaesés a vállalat legtöbb piaci szegmensét érinti, de különösen a gépjárműiparban észlelhető. Hogy ezen tényezőknek a magyarországi telephelyeikre milyen konkrét hatásuk lesz, azt még nem lehet teljes bizonyossággal előre jelezni, folyamatosan figyelik a változásokat. A piaci átalakulást a munkaerő vonatkozásában elsősorban át- és továbbképzéssel segítik, és törekednek arra, hogy körültekintő tervezéssel, a munkaerő átcsoportosításával a létszámcsökkentés hosszú távon elkerülhető legyen – közölte lapunkkal a vállalat. A cégcsoport a nemzetközi elbocsátások ellenére idehaza tavaly 1200 új munkahelyet hozott létre, a munkavállalóinak száma majdnem 14 800-ra emelkedett.

Beruházások valamennyi magyar­országi Bosch-telephelyen foly­­nak, és stratégiai szempontból­ mindegyik meghatározó. A Robert Bosch Kft. tavaly jelentette be, hogy 37 milliárd forintból 2021-ig tovább bővíti budapesti központját, 90 ezer négyzetméteren terjeszkedik az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ campusa. Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Kft. 13,9 milliárd forint ráfordítással húszezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épít. Itt fogják gyártani barkácsolóknak és kertbarátoknak a vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint az ezekhez tartozó és az ipari felhasználásra szánt akkumulátorokat. Több mint 14,1 milliárd forintos új beruházást jelentett be a szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., 2021-ig új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. pedig 9,6 milliárd forintból szerez be új, korszerűbb gyártást szolgáló eszközöket. A 2020-ig tartó projekt elsősorban a teljesen elektromos és hibrid járművek területén meghatározó, új generációs termékek gyártásának beindítását szolgálja.

Ezek is érdekelhetik