Cégvilág

Előtérbe kerül az értékalapú ellátás

A Roche­ Bu­da­örsön hozta­ létre az Euró­pai Farma­kovigilancia Központot. Padraic Ward, a cég euró­pai vezetője a Világgazdaságnak elmondta: költséghatékonyabbá teszi a munkát, hogy 29 ország adatai egy helyen lesznek elérhetők.

Miért éppen Magyarországon hozták létre az új egységet?

Azért Budaörsöt választottuk a mellékhatás-jelentő centrumnak, mert itt találtunk olyan képzett, több nyelven beszélő szakembereket, akik a Roche elvárásainak megfelelő szolgáltatást tudnak nyújtani, az új központ létrehozásával huszonöt munkahelyet teremtettünk. A központ több szempontból lényeges a Roche­ számára, egyrészt a betegek biztonsága, másrészt a kutatás-fejlesztési projektek miatt. Ma a gyógyszer- és az IT-innováció határai elmosódni látszanak: formálódik egy új tudományterület, amelyben táraságunk vezető szerepet tölt be. A Roche tavaly kilencmilliárd svájci frankot költött kutatás-fejlesztésre és innovációra globálisan, ezzel a költéssel az egészségiparban a legtöbbet innováló vállalat vagyunk, átlagosan az árbevételünk több mint 20 százalékát költjük kutatás-fejlesztési programokra.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A big data és a digitalizáció milyen változásokat hoznak? Vannak kiemelt területek?

A személyre szabott gyógyászat területét kiemelten kezeljük. Ez olyan szemléletű gyógyítás, amely az egyének genetikai tulajdonságai ismeretében határozza meg a gyógyszeres terápiát, ezáltal lehetővé teszi a terápia hatékonyságának maximalizálását a mellékhatások minimalizálása mellett. Ez javítja az egészségügyi ellátás hatékonyságát, minőségét, és fenntarthatóbbá is teszi.

Ehhez elengedhetetlen a betegek genetikai profiljának megalkotása és rutinszerű alkalmazása a diagnosztikában. Az egészségügyi adatok big data rendszerbe foglalása és elemzése csak egy-egy kiragadott példa azokra az újításokra, amelyek a klinikai vizsgálatokkal már nem a jövő, hanem a jelen megoldásai Magyarországon is. Hogy egy példát említsek: míg korábban a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában a gyógyszerek kutatás-fejlesztése lezárult, ma már a negyedik fázisban is – amikor egy terápia vagy gyógyszer már engedélyt kapott a hatóságoktól – szükség van arra, hogy a gyógyszercégek minél több információt kapjanak a terápiáról a klinikáktól vagy a betegektől.

Az onkológiára fókuszálnak

Tavaly körülbelül nyolcvan klinikai vizsgálatot végzett a Roche Magyarországon, ezek a betegségek széles spektrumát fedték le. A hematológia, az immunológia, a neurológia és a pulmonológia területén is folytattak kutatásokat, de a legtöbb vizsgálat (60 százalék) a daganatos terápiák, az onkológia területéhez kötődött.

A Roche tavaly mintegy 23 milliárd forinttal járult hozzá a magyar államkasszához, ami a teljes hazai 0,05 százalékának felel meg. A Roche Magyarország árbevétele tavaly meghaladta a 37,6 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 765 millió forint volt – derül ki a cégadatokból. Tavaly 1,9 milliárd forintot költött a társaság 44 kórház 150 vizsgálóhelyén klinikai vizsgálatokra, ezzel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő gyógyszerkasszájának 6,1 milliárd forintot takarított meg – derül ki a Roche 2018-as beszámolójából. (VG)

A teljes interjút a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Roche gyógyszeripar Padraic Ward
Kapcsolódó cikkek