Cégvilág

Robotizált üzemcsarnokot avatott a Wamsler SE

A csaknem négymilliárdos beruházás megduplázza a salgótarjáni kandalló- és tűzhelygyár termelési kapacitását.

A kormány és a tulajdonos Opus Global Nyrt. képviselőinek jelenlétében adták át a Wamsler SE új üzem- és gyártócsarnokát Salgótarjánban. „A modernizáció jegyében ma már a robotizáció is elengedhetetlen az eredményes működéshez. Felelős tulajdonosként ugyanakkor ügyeltünk arra, hogy a robotok valóban csak a hiányszakmákban váltsák ki az élőmunkát.” – hangsúlyozta az ünnepélyes gyáravatón a tőzsdei befektetési holding elnöke, dr. Mészáros Beatrix. A fejlesztés során a magyar tulajdonú társaság kiemelten figyelt a szakképzett munkaerő megtartására és a környezet védelmére.

Becsó Zsolt fideszes országgyûlési képviselő, Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) a tűzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának avatásán 2019. október 3-án. Az 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnok 3,6 milliárd forintba került, amit kormány 1,8 milliárd forinttal segített a nagyvállalati támogatási program részeként.
MTI/Komka Péter

Az idén 125 éves kandalló- és tűzhelygyár történetének legnagyobb beruházása 3,6 milliárd forintba került, a költségekhez a kormány 1,8 milliárd forinttal járult hozzá a nagyvállalati támogatási program részeként.

Világos foglalkoztatás politika

Varga Mihály az ünnepélyes átadón arról beszélt, hogy a magyar kormány foglalkoztatáspolitikája világos, egy olyan munkaalapú társadalom létrehozását célozza meg, amelyben mindenki, aki tud és akar, dolgozhat. A tárcavezető a magyar gazdaság eredményeit ismertetve hangsúlyozta: az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikája eredményes volt, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált, az államadósság a 70 százaléka alá csökkent, miközben az államháztartás fenntarthatósága tovább erősödött. A keresetek bővülésével, az adók csökkentésével párhuzamosan emelkedett a munkában állók száma, így a foglalkoztatási ráta Magyarországon meghaladja a 70 százalékot. Ez azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak száma már tartósan 4 és fél millió fölött van, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékra csökkent.

A tűzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni Wamsler SE új üzemcsarnoka az avatás napján, 2019. október 3-án. Az 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnok 3,6 milliárd forintba került, amit kormány 1,8 milliárd forinttal segített a nagyvállalati támogatási program részeként.
MTI/Komka Péter

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az észak-magyarországi régió és Nógrád megye gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, 2010 óta az egy főre jutó GDP 40 százalékkal bővült a térségben. A gazdasági fejlődés kedvező hatása érvényesült a megyei munkaerő-piaci folyamatokban is, a foglalkoztatási ráta 50 százalékról 65 százalékra javult, miközben a munkanélküliek száma 14,6 ezerről 6,6 ezer főre esett vissza.

Nyolc százalékos részesedés

Varga Mihály a vállalat beruházásról szólva elmondta: a Wamsler SE Közép-Európa legnagyobb tűzhely- és kandallógyára, részesedése az összeurópai piacon eléri a 8 százalékot. Az új üzem választ ad a mai kihívásokra is, a legmodernebb, XXI. századi technológiát alkalmazza – közölte a miniszter hozzátéve, hogy a cég nagy figyelmet fordít a szakképzett munkaerő megtartására, ugyanakkor a robotizációval hiányszakmákat vált ki. A vállalat 3,6 milliárd forint összértékű beruházásához a magyar kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 1,8 milliárd forinttal járult hozzá.

Opus Global Wamsler SE Salgótarján vállalatok
Kapcsolódó cikkek