Cégvilág

Megszületett az ítélet az MVM-ügyben

Jogerősen öt év börtönre ítélte Kocsis Istvánt a Kúria az MVM-ügyben.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden a Kúria.

A Kúria a harmadfokú eljárásban helybenhagyta a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla bűnösséget megállapító döntését és a törvény kötelező rendelkezése alapján kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra.

Fotó: Földi D. Attila

A Fővárosi Főügyészség hároméves nyomozás után 2012-ben emelt vádat hat ember – köztük az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, valamint Szász András, az MVM volt főtanácsadója és Kocsis István felesége – ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt.

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek és ezzel összesen több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek.

A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, a magyar energianádprogram és több tanácsadói szerződés. A vádirat szerint a bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználták.

Kocsis istván Paks MVM
Kapcsolódó cikkek