Cégvilág

Gasztroenterológiával bővít az Affidea

Azok az egészségügyi rendszerek működnek magas színvonalon és hatékonyan, ahol a közösségi és magánfinanszírozás együttműködik mind az állami, mind pedig a magán-ellátórendszerrel – mondta a Világgazdaságnak Leitner György, az üzleti modellt váltó Affidea ügyvezető igazgatója.

Egy konferencián azt mondta, modellváltás előtt áll az Affidea. Ez mit jelent?

Kevésbé előtte, inkább egy üzleti modellváltás kellős közepén vagyunk. Eredendően az Affidea egy képalkotó diagnosztikai vállalat, amely 1991-ben Magyarországon jött létre, de a folyamatos expanzió révén mára tizenhat országban szolgáltat. A változás egyik iránya, hogy a képalkotó diagnosztikai szolgáltatásainkat egyéb járóbeteg-ellátási formákkal egészítjük ki, amelyek jól illeszkednek az alaptevékenységhez. A másik pedig, hogy a közfinanszírozott betegellátás mellett, a páciensek igényeit követve, a privát finanszírozású ellátás irányába erősítünk.

Eddig milyen volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott és a magánbetegek aránya?

2015-ben még 90 százalékban a NEAK-betegek felé billent a mérleg nyelve, ez az arány ma már 60 százalék alatt van. NEAK-finanszírozásunk csak a képalkotó diagnosztikára van. A privát oldalon viszont az előző évi Főnix-Med-felvásárlás után erőteljes vállalat-egészségügyi erősítést kapott az Affidea, a Medical Service Budapest Kft. megszerzésével pedig a szakorvosi konzultációk területén erősödtünk.

A modellváltás csak a hazai leányvállalatot vagy a külpiaci jelenlétet is érinti?

A teljes Affidea változás alatt van, de a magyarországi operáció úttörő e folyamatban. Egy ilyen nagy nemzetközi cég igyekszik az egyes országok jó gyakorlatát átvenni, és egy-egy újdonság, mint amilyen a hazai férfi-egészségcentrum létrehozása, teszt is a többi piac számára.

Leitner György: három-négy év alatt 60-70 százalékkal emeltük a béreket
Fotó: VG / Kallus György

Tudatos döntés volt, hogy a Science Parkban van az új székhelyük?

Nem. Az Affidea csoport nagy létszámú nemzetközi vezetése is itt dolgozik Magyarországon, és itt, az új irodában összeköltöztetjük őket. A korábbi helyünkön, a Belvárosban pedig létrehozunk egy új prémium-egészségközpontot, amelynek januártól a fő profilja a gasztroenterológia lesz. Folyamatosan pásztázzuk a magyar piacot, a másik fejlődési lehetőség további zöldmezős beruházások indítása, amelyek szintén kilátásban vannak.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Affidea leitner györgy interjú
Kapcsolódó cikkek